Kövér László a politika elvárásait fogalmazta meg a bírák felé

POLITIKA
2019 május 03., 04:05
comments 270

Tiltakozó közleményt adott ki a legnagyobb bírákat tömörítő érdekvédelmi szervezet, a Magyar Bírói Egyesület, miután Kövér László, az országgyűlés elnöke a múlt héten a magyar bírák függetlenségét garantáló törvény 150. születésnapján beszélt.

Kövér az országgyűlés felső házában összegyűlt főbírák, vezető ügyészek, ügyvédek és jogtudósok előtt beszélt más mellett arról, hogy 

„150 esztendővel ezelőtt az volt a kérdés, hogy a magyar állam akarja-e biztosítani a bírák függetlenségét. A jövőre nézve a kérdés az, hogy a magyar bírák a maguk részéről akarják-e biztosítani az állam függetlenségét. (...) Önök, tehát a bírák mindig csak annyira lehetnek függetlenek, amennyire a magyar állam is az. (...) korunk jogászainak és politikusaink változatlanul maguknak kell eldönteniük, hogy milyen értékek védelmére kelnek, kinek az oldalára állnak: az államot védők és építők, vagy az államot támadók és rombolók oldalára.”

A házelnök szerint egyébként az európai államok függetlenségét valamiféle természettagadó liberális erő fenyegeti agresszíven, ami az emberi jogok álcája mögött az európai erőforrások felett akarja átvenni az irányítást, ezért is különösen aktuális, hogy a bírák védjék meg az államot.

Kövér beszédét a magyar bírói függetlenség évfordulóját ünneplő jogászok ugyan megtapsolták, de mint kiderült a bírói karban nem aratott osztatlan sikert.

A Magyar Bírói Egyesület azt írja

„a Parlament épületébe ünnepelni jöttünk, de csalódnunk kellett.”

Szerintük az elhangzott beszédek 

„nem ünneplik a bírói ethoszt, a bírói függetlenséget, hanem épp ellenkező hatást váltanak ki.”

A bírák azt írják, hogy

„semmilyen ideológiai színezetű támadást, semmilyen burkolt vagy nyílt befolyásolást, de az ilyen tartalmú gondolatokat sem fogadhatjuk el. Ezt minden bírónak határozottan és egyértelműen vissza kell utasítania.”

A MABIE szerint Kövér László

„az ünnep apropóján így nem épített, nem méltatott, hanem megfogalmazta a bírói karral szemben támasztott mai politikai elvárást, figyelmen kívül hagyva ősapáink üzenetét.”

Az érdekvédelmi szervezet Handó Tünde OBH elnök beszédét is kritizálta, aki szerintük megosztó beszédet mondott, amikor szembehelyezte az idősebb bírákat a fiatalabbakkal.

A MABIE az utóbbi hónapokban egyre nyíltabban fejtette ki a véleményét az igazságszolgáltatást érintő ügyekben, és ebből konfliktusok is származtak.

Mikor 2018 őszén kiderült, hogy elcsalhatták egy bírósági választás eredményét, a MABIE új választást követelt, és felületet biztosított a tiltakozó bíráknak. Ettől valószínűleg nem függetlenül idén februárban elkezdtek nyomást gyakorolni az érdekvédelmi szervezet tagjaira, a Budapest Környéki Törvényszéken listázni kezdték a MABIE-hez tartozó bírákat.

(A cím felett képen Kövér László éppen a főbíráknak mond ünnepi beszédet a bírói függetlenség 150. évfordulóján a Parlamentben 2019 április 24-én - Kovács Attila/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.