Mégis adna pénzt a kormány az MTA kutatóintézeteinek működésére

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Valamelyest finomodott a törvényjavaslat, amivel a kormány elvenné a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteit. A péntekre elkészült verzióba bekerült, hogy a központi költségvetésben forrást kell biztosítani az intézetek működésére, amiről az első változatban még nem volt szó. A lényeg azonban változatlan: az Akadémia elveszíti az intézeteit, amitől sokan a tudomány szabadságát féltik. Szurovecz Illés írása az Abcúgon.

Péntek estére újabb verzió készült a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA) érintő törvényjavaslatból, ami az Abcúghoz is eljutott. Ez alapjaiban megegyezik a kedden kiszivárgott változattal, amiből kiderült, hogy a kormány egyéves huzavona után, augusztus 1-i hatállyal kiszervezi az MTA-tól a kutatóintézeteit.

Az újabb verzióba viszont bekerült, hogy a központi költségvetésben forrást kell biztosítani “a kutatóhelyek intézményfenntartási kiadásaira, különös tekintettel a közfeladatok ellátásához szükséges szervezeti keretek működtetésének, a kutatást támogató tevékenységek erőforrásigényének, valamint az üzemeltetési, kutatási infrastruktúra működtetésének kiadásaira”. Az első tervezetben ilyen alapfinanszírozás nem szerepelt.

A javaslat szerint a 15 akadémiai intézetet és kutatóközpontot egy új intézménybe, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba szerveznék. Ezt egy 13 fős testület irányítaná, amiben hat tagot a kormány, hatot az Akadémia jelölne, a tagokat pedig Orbán Viktor nevezné ki. Ők döntenének a kutatóhálózat átszervezéséről és a vezetők személyéről is.

Ezen kívül felállítanának egy Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot, amit Palkovics László innovációs és technológiai miniszter vezetne, és ő tenne javaslatot a tagjaira is (hárman a gazdasági, hárman a tudományos, hárman az állami szférából érkeznének). Ez a testület tenne javaslatokat arra is, hogy milyen kutatási irányokra menjen pénz. Utóbbi különösen aggasztja azokat, akik a tudomány szabadságát féltik, hiszen így csakis a politikán múlna, milyen kutatásokat lehet végezni.

Pénteken több vezető beosztású akadémiai kutatóval beszéltünk a jövőbeli terveikről, az ebből készült cikk hamarosan olvasható lesz az Abcúgon. A kormány-MTA konfliktus korábbi állomásairól és arról, hogy miért félnek sokan a módosítástól, ebben a cikkben írtunk. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.