Tettestársa is lehetett a CDU-s politikus gyilkosának

külföld
2019 június 18., 20:19
comments 46

A Német Szövetségi Ügyészség vizsgálja, hogy lehetett-e tettestársa a június elején lelőtt Walter Lübcke gyilkosának. A Süddeutsche Zeitung úgy tudja, hogy az egyik szemtanú számolt be arról, hogy a gyilkosság estéjén két autót látott elhajtani a helyszín előtt, majd 20 perccel később egy lövést is hallott. 

A magas beosztású tartományi államigazgatási tisztségviselőt június 2-ára virradóra holtan találták házának teraszán. A 65 éves férfivel egy közvetlen közelről leadott lövés végzett. A fegyvert nem találták meg, az áldozat nem hagyott búcsúlevelet. Lübcke 2009 óta irányította a járási államigazgatási hivatalt, előtte tíz évig képviselő volt a hesseni tartományi gyűlés CDU-frakciójában. 

Walter Lübcke temetése
photo_camera Walter Lübcke temetése Fotó: Swen Pförtner/dpa Picture-Alliance/AFP

Az egyik autó egy Volkswagen Caddy volt, a másikat nem tudta beazonosítani. Az ügyészség nem sokkal később jelentette, hogy a CDU-s politikus megölésével gyanúsított, szélsőjobboldali Stephan E.-nek is ilyen autója volt. Ráadásul amikor a nyomozók átkutatták Stephan E. lakását egymásik kocsikulcsot is találtak, ami az egyik vécé rádiójának CD-lejátszójában volt elrejtve. A kulcs egy Skodához tartozott, amit Stephan E. a gyilkosság előtt egy családtagjától hozhatott el. Ugyanakkor az autót még nem találták meg. 

Stephan E. egyelőre semmit sem mondott arról, hogy ő ölte-e meg a Lübckét, akit a kormány menekültpolitikája miatt ellenségnek tartott. A férfi DNS-mintáját egyébként a helyszínen is beazonosították. Ha bebizonyosodik, hogy ő a gyilkos, akkor 1945 óta ez az első olyan gyilkosság, amit szélsőjobboldali hajtott végre egy német politikus ellen.

Egyelőre az sem világos, hogy Stephan E. milyen szélsőjobboldali csoportokkal állt kapcsolatban. A férfit 1995-ben 6 évre javítóintézetbe küldték, mert fel akart robbantani egy menekültszállót a hesseni Hohenstein-Steckenrothban. A gyilkossághoz használt fegyvert egyelőre nem találták meg. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.