54,4 milliárd forintnyi adományt kapott az Oxfordi Egyetem egy amerikai milliárdostól

külföld
2019 június 19., 04:44
comments 105

Stephen Schwarzman amerikai tőzsdemilliárdos 150 millió font, azaz kicsit több, mint 54,4 milliárd forint adománnyal lepte meg az Oxfordi Egyetemet. Ennél nagyobb adómányt egyben, egy embertől még nem kapott egyetem Nagy-Britanniában. De Schwarzman pénze nem cél nélkül érkezik, a milliárdos megállapodott az egyetemmel, hogy a pénzéből egy, a mesterséges intelligencia etikai oldalával foglalkozó kutatóközpontot állítanak fel.

Schwarzmant (aki egyébként amellett, hogy a hatalmas Blackstone tőkealap vezérigazgatója, elnöke és alapítója, republikánus elnökök, köztük Donald Trump tanácsadója is volt) korábban sok kritika érte amiatt, ahogy és amennyi pénzt szerzett, részben ezek ellensúlyozására is kezdett el hatalmas összegeket adakozni oktatási célokra. A mostani adományáról azt mondta, különösen fontosnak tartja, mert a mesterséges intelligencia hatásainak kezelésére egyszerűen nincsenek felkészülve a világ kormányai, így az ezzel kapcsolatos szabályok megalkotásakor olyan egyetemekre kell majd hagyatkozniuk, mint az oxfordi, így ezeken az egyetemeken minél mélyebben kell kutatni a témát.

A milliárdos szerint a gépek és az algoritmusok világában minden eddiginél fontosabb lesz, hogy emlékezzünk rá, mit is jelent embernek lenni, és tisztában lenni az értékeinkkel. Éppen ezért az új kutatóközpont a humántudományok kiemelkedő bázisa lesz, ahol egyszerre foglalkoznak majd nyelvészettel, filozófiával és társadalomtudományokkal is.

A brit egyetemi és tudományos szférának nagyon jól jön ez a pénz, a közelgő Brexit miatt ugyanis egyre több hasonló támogatástól és ösztönbdíjlehetőségektől esnek el a kutatóik. Az adományt a brit kormány is páratlan oktatási magánberuházásnak nevezte.

Schwarzman nem sokkal korábban 350 milló dollárt, azaz több mint 101 milliárd forintot adományozott az amerikai MIT-nak, szintén a mesterséges intelligencia kutatására. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.