Hidegháborús műholdakkal mutatták ki, hogy rohamtempóban olvadnak a Himalája gleccserei

2019 június 19., szerda 18:32
144

1970 és 1980 között az Egyesült Államok 20 kémműholdat állított földkörüli pályára a Hexagon program keretében. A műholdak feladata a földfelszín fotózása volt, 2011-ben oldották fel a képek titkosítását. Az adatokat pedig tudósok kapták meg.

A felvételek azért fontosak, mert negyven évvel ezelőtti képeket tartalmaznak a Himalájáról, ez pedig ritkaságszámba megy.

Fotó: Muriel Nicolotti/Biosphoto

A Columbia Egyetem tudósai fogták magukat, és összehasonlították a képeket a NASA, valamint a japán űrügynökség frissebb felvételeivel. 650 gleccsert vizsgáltak 2000 kilométeres távban. Arra jutottak, hogy a Himalája gleccserei drámai sebességű olvadásba kezdtek az utóbbi időben.

A gleccserek magassága fél méterrel kezdett csökkeni 2000 óta évente. 1975 és 2000 között átlagosan négymilliárd tonna jég tűnt el évente, 2000 és 2016 között viszont már nyolcmilliárd tonna évente. Az ok: a klímaváltozás.

A tudósok szerint az olvadásnak óriási hatása lesz. Rövidtávon árvizeket fog okozni, hosszabb távon viszont emberek millióinak vízkészlete fog elpárologni, hiszen a száraz időben ezek a gleccserek táplálják Ázsia legnagyobb folyóit. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt