Hidegháborús műholdakkal mutatták ki, hogy rohamtempóban olvadnak a Himalája gleccserei

tudomány
2019 június 19., 18:32
comments 141

1970 és 1980 között az Egyesült Államok 20 kémműholdat állított földkörüli pályára a Hexagon program keretében. A műholdak feladata a földfelszín fotózása volt, 2011-ben oldották fel a képek titkosítását. Az adatokat pedig tudósok kapták meg.

A felvételek azért fontosak, mert negyven évvel ezelőtti képeket tartalmaznak a Himalájáról, ez pedig ritkaságszámba megy.

photo_camera Fotó: Muriel Nicolotti/Biosphoto

A Columbia Egyetem tudósai fogták magukat, és összehasonlították a képeket a NASA, valamint a japán űrügynökség frissebb felvételeivel. 650 gleccsert vizsgáltak 2000 kilométeres távban. Arra jutottak, hogy a Himalája gleccserei drámai sebességű olvadásba kezdtek az utóbbi időben.

A gleccserek magassága fél méterrel kezdett csökkeni 2000 óta évente. 1975 és 2000 között átlagosan négymilliárd tonna jég tűnt el évente, 2000 és 2016 között viszont már nyolcmilliárd tonna évente. Az ok: a klímaváltozás.

A tudósok szerint az olvadásnak óriási hatása lesz. Rövidtávon árvizeket fog okozni, hosszabb távon viszont emberek millióinak vízkészlete fog elpárologni, hiszen a száraz időben ezek a gleccserek táplálják Ázsia legnagyobb folyóit. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.