Kínai miniszter-helyettes lett az ENSZ élelmezési szervezetének új vezetője

külföld
2019 június 25., 15:14
comments 60

Csü Tung-jü (Qu Dongyu) kínai mezőgazdaságiminiszter-helyettes választotta meg az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezete új főigazgatójának vasárnap a szervezet legfőbb szerve, a Konferencia.

Csü megválasztását a 194 tagállamból 105 támogatta, és ő lesz az első kínai a FAO élén. A biológus végzettségű, 55 éves a brazil José Graziano da Silvát váltja a főigazgatói poszton. Csü 30 éven át dolgozott az agráriumban.

photo_camera Fotó: VINCENZO PINTO/AFP

A két másik jelölt közül a francia Catherine Geslain-Lanéelle, a párizsi agrártárca gazdasági és környezeti ügyekért felelős főigazgatója 71 voksot kapott. Davit Kirvalidze korábbi georgiai agrárminiszter 12 tagország támogatását nyerte el. Az Európai Unió a francia jelöltet, az Egyesült Államok pedig Kirvalidzét támogatta.

Csü megválasztása előtt visszautasította azokat a vádakat, hogy ha ő kerül a FAO élére, akkor a szervezet Peking befolyása alá kerül. Leszögezte, hogy Kína a jövőben is betartja majd a FAO előírásait és szabályait. Mint mondta: hálás a hazájának, de hű lesz a FAO küldetéséhez. Kiemelte, hogy ő mindenekelőtt nem politikus, hanem szakember, aki Kínában, Európában és az Egyesült Államokban is tanult.

Az Euractiv vezető francia lapokat idézve ír arról, hogy diplomáciai források szerint Kína rendkívül erőteljes nyomást gyakorolt a tagállamokra Csü megválasztása érdekében. E forrás szerint az afrikai jelölt, a kameruni Médi Moungui 62 millió eurós (!) kenőpénz kifizetése után döntött úgy, hogy kiszáll a versenyből.

A Le Monde diplomáciai forrásai szerint Kína a dél-amerikai országok közül többet is megfenyegetett, többek között a brazil és az uruguayi mezőgazdasági cikkek felvásárlásának megállítását vetette fel, ha esetleg nem támogatnák Csü megválasztását.

A FAO élére kinevezett Csü nem az egyetlen kínai, aki a közelmúltban fontos ENSZ-posztot foglalhatott el: kínai vezetője van a polgári légiközlekedés szabályozásáért felelős Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetnek (ICAO), az ENSZ Iparfejlesztési Szervezetének, a Nemzetközi Távközlési Egyesületnek és az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztályának.

Nem véletlen egybeesésről van szó, elemzők egybehangzó véleménye szerint Peking nagyon tudatosan kezdte elfoglalni az ENSZ és más világszervezetek vezetői posztját, kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek az ezekben az ügynökségeknél zajló választásokra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.