Gulyás Gergely Sorosra kente, hogy miért nincs megállapodás Norvégiával a 70 milliárdos támogatásról

POLITIKA
2019 július 03., 13:39
comments 320

Hollik István és Gulyás Gergely szerdai kormányinfóján szóba került az is, hogy a magyar kormány továbbra sem tud megállapodni a norvég kormánnyal a 70 milliárdos Norvég Alapok kiosztásáról, ugyanis  Norvégia elvárja, hogy ennek a pénznek a 10 százalékát egy kormánytól független intézmény ossza szét a magyar civilek között. Azonban kormány ezzel nem ért egyet, és beleszólást követel ennek a 10 százaléknak az elköltésébe is. 2014-ben rá is küldték a rendőrséget a feladatot ellátó Ökotárs Alapítványra, de utólag kiderült, hogy a rendőrségi fellépés törvénysértő volt, komoly szabálytalanságot pedig semmilyen vizsgálat nem talált a szervezetnél. 

Gulyás Gergely miniszter most elismerte, hogy valóban nincs megállapodás a norvégokkal a támogatásról. Szerinte Magyarországnak ez a pénz jár, mert Norvégia haszonélvezője a közös piacnak. Ugyanakkor elmondása szerint a norvégokkal való megállapodást az nehezíti, hogy azok ragaszkodnak Soros György különböző civil szervezeteinek támogatásához, a kormány pedig a teljes összeget cigány felzárkózásra akarja költeni.

Ezért még azt sem tudni, hogy mikor lesz megállapodás. Gulyás azzal igyekezett szembeállítani a romák felzárkóztatását és a civilek támogatását, hogy ha lehetne választani a támogatás hasznosság szempontjából, akkor a magyarországi cigányság felzárkózására elköltött pénzek lényegesen hasznosabbak, „mint Soros György különböző egyéb forrásokból is elég jól élő szervezeteinek a támogatása”. Majd megismételte, hogy vitatható, hogy ezek civilek lennének, és szerinte biztosan nem függetlenek, mert Soros György szervezeteinek tartja őket.

Egyébkén a Norvég Civil Alapon keresztül eddig is támogattak civileken keresztül roma integrációs projekteket. 

Szerdán a Direkt36 írt arról, hogy a Fehér Házban az amerikai-norvég légvédelmi rakétákról szóló trágyalás közben Orbán Viktor azt kérte Trumptól, hogy gyakoroljon nyomást Norvégiára a Norvég Alap magyar civil szervezeteknek szóló 7 milliárd forintja ügyében. Erről Gulyás azt mondta, nincs ismerete arról, hogy közvetítői szerepre kérték volna fel az amerikai elnököt. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.