Gulyás Gergely Sorosra kente, hogy miért nincs megállapodás Norvégiával a 70 milliárdos támogatásról

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Hollik István és Gulyás Gergely szerdai kormányinfóján szóba került az is, hogy a magyar kormány továbbra sem tud megállapodni a norvég kormánnyal a 70 milliárdos Norvég Alapok kiosztásáról, ugyanis  Norvégia elvárja, hogy ennek a pénznek a 10 százalékát egy kormánytól független intézmény ossza szét a magyar civilek között. Azonban kormány ezzel nem ért egyet, és beleszólást követel ennek a 10 százaléknak az elköltésébe is. 2014-ben rá is küldték a rendőrséget a feladatot ellátó Ökotárs Alapítványra, de utólag kiderült, hogy a rendőrségi fellépés törvénysértő volt, komoly szabálytalanságot pedig semmilyen vizsgálat nem talált a szervezetnél. 

Gulyás Gergely miniszter most elismerte, hogy valóban nincs megállapodás a norvégokkal a támogatásról. Szerinte Magyarországnak ez a pénz jár, mert Norvégia haszonélvezője a közös piacnak. Ugyanakkor elmondása szerint a norvégokkal való megállapodást az nehezíti, hogy azok ragaszkodnak Soros György különböző civil szervezeteinek támogatásához, a kormány pedig a teljes összeget cigány felzárkózásra akarja költeni.

Ezért még azt sem tudni, hogy mikor lesz megállapodás. Gulyás azzal igyekezett szembeállítani a romák felzárkóztatását és a civilek támogatását, hogy ha lehetne választani a támogatás hasznosság szempontjából, akkor a magyarországi cigányság felzárkózására elköltött pénzek lényegesen hasznosabbak, „mint Soros György különböző egyéb forrásokból is elég jól élő szervezeteinek a támogatása”. Majd megismételte, hogy vitatható, hogy ezek civilek lennének, és szerinte biztosan nem függetlenek, mert Soros György szervezeteinek tartja őket.

Egyébkén a Norvég Civil Alapon keresztül eddig is támogattak civileken keresztül roma integrációs projekteket. 

Szerdán a Direkt36 írt arról, hogy a Fehér Házban az amerikai-norvég légvédelmi rakétákról szóló trágyalás közben Orbán Viktor azt kérte Trumptól, hogy gyakoroljon nyomást Norvégiára a Norvég Alap magyar civil szervezeteknek szóló 7 milliárd forintja ügyében. Erről Gulyás azt mondta, nincs ismerete arról, hogy közvetítői szerepre kérték volna fel az amerikai elnököt. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.