Menekülttábort ért légicsapás Tripoliban

külföld
2019 július 03., 04:22
comments 55

Negyven halálos áldozata és még nyolcvan sérültje lehet Tripoli elővárosában, Tajourában egy menekülttábort - idegenrendészeti börtönt - ért légicsapásban. Az áldozatok nagy része Afrikából menekülő.

photo_camera Mentőalakulatok Tripoli elővárosában, Tajourában, ahol az Afrikából menekülők zárt táborának egyik hangárját érte közvetlen bombatalálat szerdára virradó éjszaka. Fotó: MAHMUD TURKIA/AFP

Líbia az elmúlt években az Afrikából Európába tartó menekülők útvonalának fontos, a tengeri átkelés előtti utolsó állomása lett, annak ellenére is, hogy Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta az országban polgárháború dúl, a helyi hatóságok pedig gyakorlatilag bebörtönzik a menekülőket, amióta az EU pénzt fizet nekik a migráció feltartóztatásáért.

A tajourai zárt táborban egy hangárt ért direkt bombatalálat. A hangárban 120 menekülő élt. Oszama Ali, a helyi mentőalakulatok szóvivője szerint az áldozatok számát ez alapján becsülték meg, az akár még nagyobb is lehet.

photo_camera A hangárban, amiben a bomba robbant, legalább 120-an lehettek. Az első becslések szerint legalább 40-en meghaltak. Fotó: MAHMUD TURKIA/AFP

A Tripolit uraló, nemzetközileg is elismert Nemzeti Egységkormány a fővárost hetek óta ostromló, az ország keleti részét uraló Líbiai Nemzeti Hadsereget okolta a légicsapásért. Khalifa Haftar lázadó serege a BBC beszámolója szerint valóban ebben a térségben harcolt a napokban a kormányerőkkel, és hétfőn konkrétan bejelentette a légitámadások fokozását. Szerdán viszont tagadták, hogy ők mértek volna csapást a táborra.

Az ENSZ tájékoztatása szerint amúgy az országban több ezer menekülőt tartanak fogva ilyen, gyakran a frontvonalakban levő idegenrendészeti börtönökben. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt