A beígért felajánlások egy tizede folyt be eddig a Notre Dame helyreállítására

PÉNZ
2019 július 17., 05:05
Tűzoltók küzdenek a Notre Dame-ot beborító lángokkal 2019 április 15-én
photo_camera Tűzoltók küzdenek a Notre Dame-ot beborító lángokkal 2019 április 15-én Fotó: FRANCOIS GUILLOT/AFP

A francia sajtó nyomán az MTI adott hírt róla szerda reggel, hogy a francia képviselőház elfogadta a Notre Dame székesegyház helyreállításáról szóló törvényt.

A most elfogadott törvény Emmanuel Macron államfő elképzelésének megfelelően öt évre tervezi a munkálatok időtartamát.

A jogszabály adókedvezményt nyújt azok számára, akik pénzügyi segítséget nyújtanak a székesegyház felújításához, továbbá ellenőrzi az adományok felhasználását, és elősegíti a helyreállítási munkálatokhoz szükséges döntések meghozatalát, és egyszerűsíti az azzal kapcsolatos közbeszerzéseket.  

Nincs teljes egyetértés a munkálatok időtartamát illetően. Szakértők szerint öt év nem lesz elegendő a munkálatokhoz. Egyelőre az sem tisztázott, hogy az eredeti formájában vagy pedig egy nemzetközi pályázatot követően új formában állítják helyre a huszártornyot. 

Az ellenzék kritizálta a törvény miatt Macront. A templom helyreállítását fontosnak tartják, de szerintük felesleges rendkívüli törvényben engedélyezni az örökségvédelmi és a környezetvédelmi szabályok áthágását annak érdekében, hogy a helyreállítás minél hamarabb megvalósuljon.

Franck Riester kulturális miniszter szerint viszont a kormány nem keveri össze a gyorsaságot és a elsietettséget, és a rendelkezésre bocsátott idő lehetővé teszi valamennyi érintett szakember mozgósítását. 

Riester szerint a több mint 850 millió eurós felajánlásoknak eddig csak valamivel több mint tíz százaléka érkezett meg, és a felújítási munkálatok becsült összegét sem állapították még meg a kárfelmérők. Pedig a felajánlások végösszegének felére alig pár nap alatt befutottak az ígéretek a gyűjtéseket szervező alapítványokhoz. 

A 850 éves Notre Dame gótikus templom április 15-én kapott lángra és égett le. A teljes pusztulástól ugyan megmenekült, de súlyosan megrongálódott: a tetőszerkezete leégett, a kúp alakú huszártorony pedig leomlott. A tűz oka továbbra is ismeretlen, de a szándékosságot a francia nyomozóhatóságok már kizárták. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.