A magyarok megvétózták a fuldoklók kimentését

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A visegrádi országok belügyminiszterei, így Magyarországé is megvétózták az európai belügyminiszterek informális helsinki találkozóján kiadni tervezett közös nyilatkozatot. A magyar Belügyminisztérium tájékoztatása szerint "a bevándorláspártiak újabb kísérletet tettek arra, hogy közös nyilatkozatot fogadtassanak el, amely kimondaná, hogy a tagállamok vállalják a Földközi-tengeren működő NGO-hajók által Afrikából Európába szállított migránsok szétosztását".

A belügy nyilatkozata, nincs mit szépítenünk, hazugság. Nyilván szó sincs Afrikából Európába migránsokat szállító NGO-hajókról, azok legfeljebb olyan értelemben hozzák Afrikából a migránsokat, ahogy én hozom Afrikából a közértben megvásárolt banánt. Az NGO-k hajói ugyanis nem Afrikából szállítanak embereket Európába, hanem fuldoklókat mentenek ki a tengerből. Ez amúgy a tengeri jog alapján kötelességük is, de talán állíthatjuk, hogy emberi kötelességünk segíteni azokon, akiket a halál fenyeget.

Mivel Európa az elmúlt négy évben képtelen volt mechanizmust kiépíteni az ilyen, vízből kimentettek kezelésére, az EU soros elnökségét betöltő Finnország belügyminisztere, Maria Ohisalo arra keresett valami állandó megoldást, hogy végre megakadályozhassák, hogy emberek haljanak meg a Földközi tengeren. "Nem hagyhatjuk, hogy az emberek megfulladjanak, ki kell találnunk valamit az ad hoc megoldások helyett" - mondta.

A Földközi-tenger az Európai Bizottság frissen megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen szerint a világ egyik leghalálosabb határszakasza. A Missing Migrants összesítése szerint csak idén 683-an vesztették már életüket a Földközi tengeren, ahol ez idő alatt mintegy 35 ezren próbáltak átjutni Afrikából az 550 millió lakosú Európai Unió területére.

Amióta Olaszország szigorította a mentőhajók kikötését, arányaiban sokkal több ember hal meg.  (Via HVG)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.