Felmondással fenyegetőznek a kutatók, akik a Facebook hatását vizsgálják a demokráciára

A Facebook, miután az amerikai elnökválasztás körüli kavarások miatt rászakadt az ég, pár hónapja kutatóprogramot jelentett be, melynek célja annak vizsgálata, hogy milyen hatással van a közösségi hálózat a demokráciára. Most azonban a kutatók, akik ezt felderíthetnék, felmondással fenyegetőznek. Mint a kutatást anyagilag támogatók írták, a Facebook ígéretei ellenére nem hajlandó nekik átadni azokat az adatokat, amelyek feltétlenül szükségesek vizsgálataikhoz.

A kutatás szponzorai között mindkét politikai oldal támogatói megtalálhatók, párhuzamosan pénzeli a kutatókat a konzervatív-libertariánus, jellemzően a republikánusokat támogató Charles Koch alapítványa és a Twitter-társalapító, Demokrata párti elköteleződésű Pierre Omidyar Hálózata is. A projekt támogatói most azt állítják, hogy a 83 kutató, akit felkértek az adatok vizsgálatára, nem tudja elvégezni munkáját, mert "csak egy részét kapták meg annak, amire számítottak". A kutatás szponzorai szeptember 30-ig adtak haladékot a Facebooknak ígéretei teljesítésére.

A Facebook amúgy először enged betekintést független kutatóknak az adathalmazba, amiket felhasználóiktól kinyernek. Az adatokat eleve csak azzal a feltétellel engedik át a kutatóknak, hogy azokat előtte gondosan átnézik - elvben a felhasználók adatainak védelmében, mert ebben az esetben ezt pont fontosnak érezték. A kutatók azonban nem ezeket a személyes adatokat hiányolják, hanem például azt az adatsort, ami azt mutatná, hogy milyen weboldalakat osztottak meg 2017 januárja óta a Facebookon.

"Reméljük, hogy a Facebook - hogy más platformokról most ne is beszéljünk - idővel megoldást talál az adatok átadására", mivel az "alapvetően fontos a közösségi médiaplatformok tudományos elemzéséhez", írták a kutatás támogatói. (Via Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.