Ne hallgasd annyit a Despacitót, nem tesz jót a Földnek!

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Ötmilliárdos nézettségével internettörténelmi rekordot döntött tavaly áprilisban a Despacito című dal, ami 2017-ben váratlanul nagyot robbant, és azóta is sokan kattintanak rá újra meg újra.

Csakhogy a Fortune magazin most arról ír, hogy amíg a Despacito eljutott erre a szintre, beállított egy másik, szomorúbb rekordot is: 

nagyjából annyi energiát fogyasztott, amennyit 40 ezer amerikai háztartás egy év alatt.Ez azért lehetséges, mert minden egyes keresés, kattintás vagy videólejátszás egyszerre több szervert hoz működésbe a világon. Ezek tárolják az internetes oldalak adatait, amiket aztán megosztanak más számítógépekkel, telefonokkal és a többi, internetezésre alkalmas eszközzel. 

Ha csak egyszer beírjuk a Google-be, hogy „Despacito”, azzal 6-8 adatközpont szervereit aktiváljuk világszerte, rengeteg energiát fogyasztva ezzel. A cikk Anders Andrae tanulmányát idézi, aki a Huawei kutatójaként foglalkozik a kommunikációs és információs ipar fenntarthatóságával. Szerinte ezek a központok felelősek a világ elektromosáram-fogyasztásának két százalékáért, ami 2030-ra nyolc százalékra növekedhet. 

Csak az amerikai adatközpontok 70 milliárd kilowattóra áramot fogyasztottak 2014-ben, épp annyit, amennyit 6,4 millió amerikai háztartás ugyanebben az évben. Érthető is, hiszen elektromosságra van szükségük ahhoz, hogy működtessék a szervereiket, tárolják az adatokat, és közben hűtsék is az egész berendezést. Utóbbi különösen jelentős, az adatközpontokon belüli áramfogyasztás 40 százalékát is kiteheti. 

„Az emberek nem gondolnak a Netflix-használat láthatatlan következményeire sem” - mondta a Fortune-nek Debra Tan, a hong-kongi China Water Risk nevű civil szervezet vezetője. Tan szerint a most kialakuló „felhőalapú társadalmak”, az 5G technológia, a robotok, a mesterséges intelligencia és a kriptovaluták elterjedése mind tovább fogják növelni az áramfogyasztást. Mivel azonban a szervereket nem füstölgő gyárakban, hanem ártalmatlannak tűnő épületekben tároljuk, sokan nem is gondolnak rá, mekkora ennek az iparágnak az ökológiai lábnyoma. 

Az Egyesült Államokban hárommillió ilyen adatközpont létezik, vagyis durván minden 100 amerikaira jut egy. A legnagyobb cégek, mint a Google, az Amazon vagy a Microsoft mind Észak-Virginiában, Loudoun megyében működtetik a saját központjaikat. Ez azt jelenti, hogy a világ internetforgalmának 70 százaléka ezeken a központokon fut keresztül. Mégis csak az adatközpontok kis része működik megújuló energiával: az Amazonnál ez az arány 12 százalék, a Google-nél pedig mindössze négy. 

A Kínában levő adatközpontok működéséhez szükséges energia 73 százaléka szintén szénalapú, és csak 23 százalék származik megújuló energiaforrásokból. Ezek a központok tavaly 99 millió tonna szén-dioxidot bocsátottak ki, ami tovább fog növekedni, hacsak nem tesznek valamit az ügy érdekében. A nagyobb kínai cégek, a Baidu, az Alibaba és a Tencent energiafogyasztásának 67 százaléka szénalapú. 

Ye Ruiqi, a Greenpeace kelet-ázsiai munkatársa szerint a fogyasztók is tehetnek apró lépéseket. Ha például közepes képminőséggel használjuk a Netflixet, a magas felbontáshoz szükséges szén- és vízmennyiség 75 százalékát megspórolhatjuk. Ugyanakkor úgy látja, elsősorban a cégeknek és a kormányoknak kellene dolgozniuk a megújuló energiaforrások terjedéséért. 

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.