A tüntetések miatt Barcelonából Madridba tennék át a következő El Clásicót

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A spanyol bajnokság vezetői azt kérték a spanyol szövetségtől, hogy az FC Barcelona és a Real Madrid október 26-án esedékes rangadója az eredeti sorsolással ellentétben ne Barcelonában, hanem Madridban legyen. 

A La Liga képviselői ugyanis attól félnek, hogy a meccs zavargásokba torkollhat a nézőtéren: a spanyol legfelső bíróság a hét elején súlyos börtönbüntetésre ítélt kilenc katalán szeparatista politikust, azóta pedig heves tüntetések zajlanak Katalónia szerte. 

A BBC úgy tudja, hogy a La Liga a két klub véleményét nem kérte ki az ügyben, de a szövetség most megkérdezi, mit szólnak a felvetéshez, és napokon belül döntés is születhet. Ha most végül Madridban lenne a meccs, akkor a márciusi El Clásico lenne Barcelonában. 

Tüntetés Barcelonában október 15-énFotó: Pau Venteo/NurPhoto

A katalán labdarúgószövetség amúgy minden mérkőzést felfüggesztett a régióban, de ez nem vonatkozik a spanyol első osztályban játszó klubokra.

A katalánok 2017 októberében népszavazáson szavaztak a függetlenség kérdéséről, és mindössze 43 százalékos részvétel mellett, de a szavazók 90 százaléka az elszakadásra voksolt. A szavazást ugyanakkor a spanyol bíróság illegitimnek ítélte, és a héten börtönbüntetést is kiszabtak a katalán politikusokra. 

A súlyos, 9 és 13 év közötti ítéletek viszont ismét felkorbácsolták az indulatokat a régióban, az FC Barcelona is közleményben üzente meg, hogy a börtön nem lehet megoldás. Szerintük párbeszédre és egyezkedésre van szükség a felek között, ezen kívül pedig a politikai okokból elítéltek szabadon engedésére. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.