Barikádok, lángoló kukák és legalább 74 sérült Katalóniában

külföld
2019 október 16., 04:39
comments 105

Legalább 74-en megsérültek a kedd esti katalóniai tüntetéseken, amelyek azért kezdődtek, mert hétfőn kilenc katalán politikust ítélt el a bíróság zendülés miatt. A tiltakozók több városban utakat és vasútvonalakat zártak le, sok helyen összetűztek a rohamrendőrökkel.

photo_camera Fotó: LLUIS GENE/AFP

Barcelonában 40 ezren vonultak a spanyol kormány képviselete elé, ahol egy csoport üdítősdobozokkal, petárdákkal, kövekkel dobálta a rohamrendőröket, és megpróbálták áttörni a védelmi kordont. A rendőrök visszaszorították őket, és gumibotot, gumilövedéket vetettek be ellenük. 

A tüntetők barikádokat próbáltak emelni Barcelona központjában, kukákat is felgyújtottak. A katalán fővárosban több mint 100 repülőjáratot töröltek, miután a járatokon dolgozó személyzet tagjai képtelenek voltak felszállni a gépekre a tüntetések miatt. 

photo_camera Fotó: LLUIS GENE/AFP

Délután öt órakor utasok tömegei vártak hosszú sorokban, hogy busszal vagy taxival a városközpontba jussanak, míg a rendőrség utasítást nem kapott, hogy feloszlassa a tömeget a reptér környékén. Ekkor 56 ember sérült meg, közülük tíz embert kórházba szállítottak. 

A reptér környékét a Demokrácia Cunami nevű, alulról szerveződő mozgalom tagjai foglalták el. Az El País azt írja róluk, nincs egyetlen kimondott vezetőjük, a közösségi médiában szerveződnek, és a hongkongi tüntetések tapasztalataiból inspirálódnak. Fernando Grande-Marlaska, a szocialista spanyol kormány belügyminisztere kedden arról beszélt, hogy vizsgálják, ki áll a mozgalom mögött.

photo_camera Fotó: PAU BARRENA/AFP

A városközpontban ehhez képest spontán tüntetések szerveződtek, a hétfői bírósági döntés után diákok, nyugdíjasok és a katalán kormány munkatársai tartottak kisebb demonstrációkat. Nagyjából 50-en megállították a forgalmat a Gran Vía és a  Passeig de Gràcia sugárutak kereszteződésben. Az után vált élesebbé a helyzet, hogy - a helyi rendőrség tájékoztatása szerint - körülbelül 25 ezer ember gyűlt össze a Katalónia téren. 

photo_camera Fotó: PAU BARRENA/AFP

A tiltakozók azt szeretnék, ha eltörölnék az elítélt katalán politikusok büntetését, a spanyol kormány azonban egyelőre világossá tette, hogy nem fognak felmentést adni nekik. A héttagú bírói testület egyhangú döntése értelmében a legmagasabb büntetést Oriol Junqueras, volt katalán elnökhelyettes kapta, akit közpénz hűtlen kezelésének bűncselekményében is bűnösnek találtak.

A 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt indult perben tizenketten kerültek a vádlottak padjára, közülük kilencen előzetes letartóztatásban vannak, többen csaknem két éve. (El País, MTI) 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.