Az Északi-sarkkörön túl tesztelte új hiperszónikus rakétáját az orosz légierő

külföld
2019 december 01., 15:45
Egy MiG-31-es, amint elindít egy Tőrt. A felvétel egy 2018. július 19-én nyilvánosságra hozott hivatalos videó egy képkockáját rögzíti.
photo_camera Egy MiG-31-es, amint elindít egy Tőrt. A felvétel egy 2018. július 19-én nyilvánosságra hozott hivatalos videó egy képkockáját rögzíti. Fotó: Sputnik

Földi célpontok ellen tesztelték novemberben az orosz légierő új, hiperszonikus rakétáját, a Tőrt (Kinzsal), írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség két meg nem nevezett katonai forrására hivatkozva a Moscow Times. A szűkszavú tájékoztatás szerint a rakétát a légierő egy MiG-31K típusú elfogó vadászáról indították az Északi-sarkkörön túl.

A teszt még november közepén zajlott, mondta a TASZSZ egyik forrása. A hírügynökség azon túl, hogy a MiG-31K az olenyegorszki támaszpontról szállt fel Murmanszk térségében, és a pemboi gyakorlótéren elhelyezett célpontra lőtte ki rakétáját, más részletet nem közölt.

A hivatalos közlés a rakétatesztről egy nappal azután érkezett, hogy a dán hadsereg felderítése éves kockázatelemzésében arról írt, hogy "nagyhatalmi játszma kezd kibontakozni" Oroszország, Kína és az Egyesült államok között, és ez fokozza a feszültséget a sarkkör térségében is.

A most tesztelt Tőr létezését Vlagyimir Putyin 2018 márciusában jelentette be. Akkor jelentette be azt a csodarakétát is, ami ellen állítása szerint lehetetlen védekezni. Ez utóbbi valószínűleg még nem létezik, illetve a gyanú szerint egyik példányának felrobbanása okozhatott radioaktív szennyezést, amit aztán az orosz állam igyekezett eltitkolni.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.