Hónapok óta nem voltak annyian a hongkongi utcákon, mint most

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Ahogy délelőtt írtuk, egy rövidebb, nyugodtabb időszak után vasárnap ismét megteltek tüntetőkkel Hongkong utcái. A Civil Human Rights Front nevű demokráciapárti szervezet szerint 800 ezren vonultak az utcákon, a rendőrség 183 ezres számról beszél, a BBC tudósítója pedig legalább néhány százezresre becsülte a tömeget.

Fotó: Vincent Thian/AP

Akárhogy is, a vasárnapi tüntetésből a hónapok óta tartó tiltakozássorozat egyik legnagyobb megmozdulása lett, ami ráadásul végig békés maradt. A South China Morning Post beszámolója szerint késő estőre mindössze néhány tucat tüntető maradt odakint, és lassan a forgalom is helyreáll. 

Így fogadták a tüntetők a rendőrségi helikoptertFotó: EyePress News

Azért is vonulhattak ennyien utcára, mert éppen hétfőn lesz hat hónapja, hogy június 9-én először tiltakoztak a hongkongi kiadatási törvény ellen. Bár hónapokkal később a törvényt vissszavonták, hongkongiak tömegeinek továbbra is elege van a Peking-párti vezetésből és az emberi jogok megsértéséből. 

Fotó: Koki Kataoka/The Yomiuri Shimbun

A vasárnapi tüntetés után a kormány azt ígérte, meg fogja találni a módját, hogy párbeszéd útján orvosolják a problémákat. Sőt, egy szombati közleményben az is megjelent, hogy figyelni fognak a kritikákra. 

Az elmúlt hónapokban egyre erőszakosabbá váltak a rendőrök és a tüntetők közti összecsapások, a rendőrök több esetben éles lőszerrel támadtak a tüntetőkre. Milliók látták azokat a videókat is, amiken a rendőrök agyonvernek egy fiatal nőt, vagy éppen paprikaspray-t fújnak egy terhes nőre. Novemberben egy hongkongi egyetem is háborús övezetté vált, amiről egy kint élő magyar diák elmondása alapján is beszámoltunk

Miután a novemberi helyhatósági választások elsöprő demokráciapárti győzelmet hoztak, valamelyest lenyugodtak a kedélyek, de a vasárnapi események alapján úgy tűnik, ez csak ideiglenes volt.