Csökken a nyugdíjban tölthető évek száma, mert gyorsabban emelkedik a nyugdíjkorhatár, mint a várható élettartam

társadalom
2020 február 07., 13:47

Gyorsabb ütemben csökken a nyugdíjban eltölthető évek száma, mint amilyen ütemben nő az emberek várható élettartama az OECD-országokban. A jelenség Magyarországon különösen látványos, hiába nőtt nálunk is látványosan a várható élettartam a 90-es évek óta, a nyugdíjkorhatárt ennél is gyorsabban növelték az elmúlt két és fél évtizedben – írja a G7.

Az fejlett országokat tömörítő szervezet friss adatai szerint az évezred eleje óta a 36 OECD állam nagyjából felében csökkent vagy a férfiak, vagy a nők esetében az az idő, amit nyugdíjban tölthetnek. Az azonban csak nyolc országnál fordult elő, hogy mindkét nemnél visszaesést mértek.

Az egyik Magyarország, ahol egy nő mára csak szűk 23, egy férfi valamivel kevesebb, mint 16 nyugdíjas évre számíthat.

A különbség oka a két nem esetében eltérő nyugdíjkorhatár és a különböző várható élettartam. A férfiak és nők nyugdíjas évei között Magyarországon különösen nagy a különbség OECD-összehasonlításban, részben azért, mert a nők itthon sokkal tovább élnek, részben mert a férfiak jóval később mennek nyugdíjba. Az Eurostat adatai szerint 

2017-ben egy hatvanéves nő várható élettartama 22,3 év volt, míg ugyanez a férfiaknál csak 17,5. Mindeközben a nők átlagosan 61, a férfiak viszont majdnem 64 éves korukban mentek csak nyugdíjba.