Már a folyamatban lévő, fontosabb állami építkezéseknél sem szedhetnének területhasználati díjat az önkormányzatok

POLITIKA
2020 március 05., 17:12

Várhatóan a folyamatban lévő beruházásokra is alkalmazni kell azt a törvénymódosítást, ami többek között a budapesti, Ráday utcai leégett kollégium újjáépítéséhez is biztosítaná az ingyenes területhasználatot.

A módosítás Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezetőhöz kötődik, aki szívtelenséggel, gátlástalansággal, mohósággal vádolta Ferencváros vezetését, felháborodva azon, hogy az önkormányzat a 2019 januárjában tragikus körülmények között leégett Ráday utcai református kollégium bontása idején a lezárt közterület fejében 30 milliós használati díjat számolt fel (az építésre vonatkozó összegről még nem döntött a testület), mert a kivitelezés ideje alatt a kollégium mellett lévő Markusovszky tér jelentős részét, a teljes focipályát, és egy parkos részt már le is zártak.

Bontás.
photo_camera Bontás.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága egy olyan változtatást fogadott el a közérdekű cél megvalósítását szolgáló beruházásokkal összefüggő törvények módosításához, ami szerint a törvény hatálybalépésétől illeti meg díjmentes közterület-használat a beruházót, ha pedig már befizette a díjat, akkor azt vissza kell utalni számára. A bizottság azt is kezdeményezi, hogy a jogszabály a kihirdetés után 8 nappal lépjen hatályba, míg az eredeti előterjesztésben 15 nap szerepelt.

Egy pontosítás értelmében pedig a kiemelt közérdekű beruházássá nyilvánításról rendelkező törvényen kívül más törvény felhatalmazása alapján is kiadható lehet a jövőben a közterület használatának feltétlenül szükséges időtartamát meghatározó kormányrendelet – írja az MTI.

Itt írtunk arról, hogy a kormány díjmentessé tenné a helyi önkormányzat tulajdonában álló közterület használatát olyan „kiemelten közérdekű” beruházásoknál, amik legalább 50 százalékban központi költségvetési támogatásból valósulnak meg. A javaslat még bővíti is a kiemelten fontos közérdekű célok körét a szociális célú beruházásokkal is (eddig az oktatási, egészségügyi, kutatás-fejlesztési, kulturális, örökségvédelmi, sport, városfejlesztési beruházások tartoztak oda), vagyis a módosítás után egy-egy sportcsarnok építésénél az önkormányzatok nem kérhetnének területhasználati díjat az építkezés közelében lefoglalt területekért, így újabb forrásoktól esnek el.