A Néppárt dán tagjai a Fidesz kizárását, a luxemburgi külügyminiszter Magyarország politikai karantén alá helyezését javasolja

Több 444 videó?
Szeretném

Az Eurologus ír arról, hogy az Európai Bizottság szóvivője, Eric Mamer szerdán bejelentette, hogy az uniós biztosok külön tárgyaltak a magyar felhatalmazási törvényről, és a Bizottság az összes tagállamban bevezetett rendkívüli intézkedést meg fogja vizsgálni. 

A hétfőn elfogadott magyar jogszabály rég nem látott hullámokat vetett a magyar kormány körül: a nemzetközi lapok és civil szervezetek mellett konzervatív politikusok is elítélték a lépést. A Fidesz pártcsaládjának elnöke, Donald Tusk például arról beszélt, hogy ha Orbán logikája győzne, az az EU végét jelentené. 

Az Eurologus beszámolója szerint a dán Konzervatív Néppárt EP-képviselője, Pernille Weiss a Twitteren írt arról,  hogy pártjának elnökével, Soren Pape Poulsen közösen kérik Tusktól és a Néppárt EP-frakciójának vezetőjétől, Manfred Webertől a Fidesz kizárását. Weiss a Népszavának azt mondta, hogy tudomása szerint több más tagpárt is egyetértett a kezdeményezéssel. 

A szabályzat szerint legalább hét tagpártnak kell kezdeményeznie a kizárást. A Fidesz tagsága már egy ideje veszélyben van a legnagyobb EP-frakcióban, legutóbb februárban született az a döntés, hogy ugyan nem rakják ki a Fideszt, de a párt felfüggesztése megmarad. 

A lap idézi a luxemburgi külügyminiszter, Jean Asselborn Die Welt-nek adott nyilatkozatát, mely szerint politikai karanténba kellene helyezni Magyarországot. 

Asselborn szerint „ha egy európai kormány különleges felhatalmazást kap a koronavírus elleni küzdelemben, az sehol nem eredményezi a parlament felfüggesztését, csak Magyarországon”. És a külügyminiszter szerint a következő generációk érdekében nem szabad engedni az „orbanizációt”, ami „lényegesen eltér a demokrácia szabályaitól”.  Ezért van szükség a karanténra, ami úgy nézne ki, hogy az európai diplomaták és miniszterek nem ülnek tárgyalóasztalhoz magyar kollégáikkal. Mint az Eurologus írja, 2000-ben épp ez történt Ausztria és az EU tagországai között, amikor a szélsőjobboldali Jörg Haider-féle Osztrák Szabadságpárt kormánykoalícióra került.