A Néppárt dán tagjai a Fidesz kizárását, a luxemburgi külügyminiszter Magyarország politikai karantén alá helyezését javasolja

POLITIKA
2020 április 01., 12:40

Az Eurologus ír arról, hogy az Európai Bizottság szóvivője, Eric Mamer szerdán bejelentette, hogy az uniós biztosok külön tárgyaltak a magyar felhatalmazási törvényről, és a Bizottság az összes tagállamban bevezetett rendkívüli intézkedést meg fogja vizsgálni.

A hétfőn elfogadott magyar jogszabály rég nem látott hullámokat vetett a magyar kormány körül: a nemzetközi lapok és civil szervezetek mellett konzervatív politikusok is elítélték a lépést. A Fidesz pártcsaládjának elnöke, Donald Tusk például arról beszélt, hogy ha Orbán logikája győzne, az az EU végét jelentené.

Az Eurologus beszámolója szerint a dán Konzervatív Néppárt EP-képviselője, Pernille Weiss a Twitteren írt arról, hogy pártjának elnökével, Soren Pape Poulsen közösen kérik Tusktól és a Néppárt EP-frakciójának vezetőjétől, Manfred Webertől a Fidesz kizárását. Weiss a Népszavának azt mondta, hogy tudomása szerint több más tagpárt is egyetértett a kezdeményezéssel.

A szabályzat szerint legalább hét tagpártnak kell kezdeményeznie a kizárást. A Fidesz tagsága már egy ideje veszélyben van a legnagyobb EP-frakcióban, legutóbb februárban született az a döntés, hogy ugyan nem rakják ki a Fideszt, de a párt felfüggesztése megmarad.

A lap idézi a luxemburgi külügyminiszter, Jean Asselborn Die Welt-nek adott nyilatkozatát, mely szerint politikai karanténba kellene helyezni Magyarországot.

Asselborn szerint „ha egy európai kormány különleges felhatalmazást kap a koronavírus elleni küzdelemben, az sehol nem eredményezi a parlament felfüggesztését, csak Magyarországon”. És a külügyminiszter szerint a következő generációk érdekében nem szabad engedni az „orbanizációt”, ami „lényegesen eltér a demokrácia szabályaitól”. Ezért van szükség a karanténra, ami úgy nézne ki, hogy az európai diplomaták és miniszterek nem ülnek tárgyalóasztalhoz magyar kollégáikkal. Mint az Eurologus írja, 2000-ben épp ez történt Ausztria és az EU tagországai között, amikor a szélsőjobboldali Jörg Haider-féle Osztrák Szabadságpárt kormánykoalícióra került.