Politikai kockázat, vuhani vesztegzár, felmentett bíboros

napindító
2020 április 08., 04:58

Iratkozz fel a 444 rendkívüli hírlevelére! Minden reggel elküldjük egy ilyen levélben, hogy mit érdemes tudni Magyarországról és a világról.

* indicates required

AMIRE FIGYELNI KELL

Szerda délután kormányülés lesz, ráadásul Karácsony Gergely és a vidéki nagyvárosok képviselőjének részvételével. Elképzelhető, hogy ez a további kijárási szigorítások előszele.

ÉS AMIT JOBB TUDNI

895-re nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, újabb 11 ember halt meg. Ezzel 58 főre nőtt az elhunytak száma. 94 gyógyult van.

Magyarország továbbra sem erőlteti a tesztelést. Március végéig növögetett a naponta elvégzett tesztek száma, aztán visszazuhant. Pedig a növekvő betegszám több tesztet indokolna. A kétmilliós Szlovéniában több tesztet végeztek, mint nálunk. A csehek négyszer ennyit.

Bod Péter Ákos: A politikai kockázat nagyobb a gazdaságinál. A nemzeti bank volt elnöke szerint le kellene állítani a nagy kormányzati beruházásokat, és szociális támogatásokra fordítani a pénzt, hogy legyen, aki dolgozni tud majd a válság után. A nemzeti kormányok erősödését veszélyesebbnek látja a termelés leállásánál.

Az adatok nem azt mutatják, hogy a fővárosiak különösen fegyelmezetlenek volnának. Sőt, a Google mobilitási jelentése alapján az országos átlagnál kevesebben járnak be a munkahelyükre, többen maradnak otthon, kevesebbet közlekednek.

Munkajog járvány idején. A magyar kormány a legkiszolgáltatottabb munkavállalók jogait csökkentve szabad kezet ad a feleknek, hogy félretegyenek bármely munkajogi szabályt.

Kína hivatalosan föloldotta a vuhani vesztegzárat. Január 23-tól április 8-ig állt az élet a 11 milliós városban. Most lassan megindul. Az emberek az utcákon találkoznak a rokonaikkal.

Minden vád alól felmentették a bíborost, de a története nem jutott nyugvópontra. A katolikus egyház egyik legmagasabb rangú vezetőjére szexuális zaklatás miatt kirótt ítéletet megsemmisítette a legfelsőbb bíróság, George Pell múltja azonban továbbra is tele van sötét kérdésekkel.