A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogilag támadható lehet az idei érettségik eredménye

oktatás
2020 május 01., 19:32

"A kormányzat egyetlen markáns céllal állt neki a májusi érettségi megszervezésének: hogy akármi is lesz, bármilyen érvek is szóljanak ellene, azt tűzön-vizen keresztülviszi. Az érettségi egy politikai eszköz lett számára, egy fétis, és aki ellenvéleményt fogalmaz meg, azt megbélyegzi," írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete összefoglaló cikkében. Az egészségügyi szempontok mellett a vizsga szervezésének jogi körülményeit is kifogásolják. A PDSZ szerint

"a májusi érettségi egyik igen komoly problémája, hogy jogi szempontból is több sebből vérzik. Az érettségi lebonyolítását jogszabály szabályozza. Amennyiben a jogszabálynak nem megfelelő módon alakul a szervezés, úgy annak eredménye támadható."

Több visszásságot is felsorolnak:

  • "A felügyelő tanárok nem lehetnek képzetlenek – mégis diákok, kormányhivatali tisztségviselők is szóba jöttek felügyelőként."
  • "A felügyelő tanárok nem kapták kézhez határidőn belül megbízásaikat."
  • "A diákok nem kapták meg időben értesítéseiket – holott erről is jogszabály rendelkezik."
  • "Több helyről jelezték, hogy alig négy-öt nappal az érettségi előtt még mindig nincs érettségi elnök (jogszabály szerint 15 nappal az esemény előtt minden helyen ki van jelölve az elnök), holott az ő szerepe megkerülhetetlen. Az elnök felügyeli ugyanis a jogszabálynak megfelelő lebonyolítást. Ilyen körülmények között sok helyen egyszerűen jogszerűtlenül történik az érettségiztetés."