Az operatív törzshöz nem jutott el a kérés, hogy adják ki Budapestnek a fővárosi járványügy adatokat

járvány
2020 május 10., 09:49

„A rendelkezésre álló adatok és információk alapján ez a megkeresés még az operatív törzs részére nem érkezett meg” - adott választ Kiss Róbert alezredes a megkeresésünkre az operatív törzs mai tájékoztatóján.

Azt kérdeztük az operatív törzstől, hogy „Átadja-e az operatív törzs a Főpolgármesteri Hivatalnak azokat a Budapestre vonatkozó járványügyi adatokat, amiket Karácsony Gergely csütörtökön kért önöktől?”

Karácsony Gergely pénteken délután Facebook-posztban adta hírül, hogy csütörtökön a Budapestre vonatkozó járványügyi adatok kiadását kérte a kormánytól.

„A miniszterelnök (...) azt mondta, leghamarabb jövő hétvégén lehet beszélni a budapesti és a Pest megyei korlátozások enyhítéséről, és hogy ő sietne, de a tudósok »visszahúzzák a zakóját«. Egyetértünk abban, hogy a város újranyitása – mondom sokadszor – csak fokozatosan és óvatosan történhet. És ha a miniszterelnök zakóját rángatják a tudósok, akkor ezek szerint folyik tudományos elemzés. Ezt remélve kértem tegnap, hogy a kormány küldje meg és/vagy hozza nyilvánosságra a Budapestre vonatkozó adatokat. Ezeket az adatokat eddig nem ismerhette senki a kormányon kívül. Pedig nagy szükség lenne rájuk.

Mert, azt hiszem, itt valami nagyon nem stimmel”

- írta a főpolgármester.

Karácsony azt sejti, hogy a járvány főként a kórházakban fertőzött, és talán ez lehetett az oka annak is, hogy a kormány megmagyarázhatatlanul nagy arányban küldte haza a kórházakból a betegeket. Emlékeztetett arra, hogy valamennyi ismert esetben az idősotthonokba és a hajléktalanszállókba is a kórházakból került át a fertőzés.

A főpolgármester szerint a kormány bizonyára tudja, hogy a megbetegedések mekkora része alakult ki a kórházakban. „Remélem, ezt az adatot is megismerhetjük egyszer. Mert az ország és Budapest újranyitása szempontjából nagyon fontos lenne tudnunk, igaz-e amit az eddigi információkból ki lehet olvasni:

a magyarországi koronavírus-járvány leginkább és elsősorban a kórházakban és a kórházakból terjed”.

Ha a fővárosi kérés nem is érkezett meg a törzshöz, mi elküldtük azt a kérdést is, hogy „van-e arról bármilyen adatuk, hogy a regisztrált fertőzöttek hány százaléka kaphatta el a vírust kórházban vagy más egészségügyi intézményben? Ha igen, mekkora ez az arány?”

De nem kaptunk rá választ. (A kormány szakértőjének egy április közepi előadása szerint az akkori, 2284 eset 30,6 százaléka kötődött kórházi járványhoz vagy az egészségügyi ellátáshoz. 433 ápolt és összesen 266 egészségügyi dolgozó fertőződött meg. 34 kisebb járványt fedeztek fel összesen 20 kórházban. Szociális otthonokhoz kötődött az esetek 22,7 százaléka, 519 fertőzött).

Ahogy arra sem kaptunk választ, hogy „hogyan lehet újrakezdeni a sporttevékenységeket olyan esetekben, ahol nem lehet betartani a másfél méteres távolságokat?”