Vízpárában tér vissza hozzánk a tengerbe ömlesztett műanyag

A tengervízből képződő vízpárában találtak mikroműanyag-részecskéket a skót Strathclyde Egyetem és a francia Toulouse-i Egyetem kutatói, egy a Plos One folyóiratban publikált friss tanulmány szerint.

Az eredmény bizonyíték arra, amit már jó ideje sejteni lehetett: az évente a tengerekbe kerülő több százezer tonna műanyaghulladék nem marad a vízben örökre, hanem kisebb részekre bomolva, a vízpárával együtt bekerülhet a légkörbe.

„A tengeri levegőt hagyományosan tisztának és egészségesnek hisszük, a kutatásunk viszont most meglepően nagy mennyiségű mikroműanyag részecskéket talált benne. Ezek a részecskék feltehetően tengeri sókristályokkal, baktériumokkal, vírusokkal és algákkal együtt válhattak ki a tengervízből”

- magyarázta a Guarduian-nek Steve Allen, a kutatás egyik szerzője, a Strathclyde Egyetem PhD-hallgatója.

A tengervízpárában talált műanyag-mennyiségből következtetve a kutatás úgy saccolja, évente 136 ezer tonna mikroműanyag kerülhet ilyen formában a levegőbe.

Összehasonlításképp: 2018-ban 359 millió tonna műanyagszemét termelődött a világon, aminek körülbelül a tíz százaléka landolhatott a tengerben.

Ehhez képest nem elhanyagolható az a mennyiség, ami a vízpárával a levegőbe kerül - állítja a tanulmány, ami további vizsgálódást inspirálhat. Például arról, milyen mechanizmussal történik a részecskeátvitel, vagy arról, milyen élettani hatásai lehetnek a műanyag tengeri levegőn keresztüli belégzésének.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér