Megtiltja a külföldiek beutazását a kormány a világ országainak nagy részéből

járvány
2020 július 12., 07:20

További hazai korlátozás bevezetése nem indokolt, de a határellenőrzést szigorítjuk - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap.

A kormány, illetve a tisztifőorvos három kategóriába sorolja az államokat. A zölddel jelölt országokban a fertőzöttség mértéke alacsony, a sárgákban kevésbé magas, a vörösekben súlyos. Különválik a magyar állampolgárok és hozzátartozóik, illetve a külföldiek kezelése.

link Forrás

Zöld országokból bárki beléphet, szúrópróbaszerűen lesznek csak ellenőrzések. A sárga országokból érkezőknek egészségügyi vizsgálatnak kell alávetniük magukat, és karanténba kell vonulniuk - kivéve, ha a megelőző öt napból két negatív tesztet produkáltak, és ezt okirattal igazolják. Sárga országnál a magyar állampolgárok az első negatív teszt után, vörösnél két negatív teszt után szabadulhatnak a kéthetes karanténból.

Vörös országból külföldiek nem léphetnek be, a magyarokra vizsgálat és szükség esetén karantén vár.

  • Zöld kategória: Az EU országainak nagy része, így egyelőre Horvátország is.
  • Sárga kategóriába tartozik: Szerbia, Bulgária, Portugália, Svédország, Románia, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Japán, Kína és az Egyesült Államok.
  • Vörös kategóriában van: Ukrajna, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, szinte minden ázsiai és afrikai ország, illetve Óceánia és Ausztrália is.

A szabályok kedden éjfélkor lépnek hatályba.

Az országok besorolását időről időre felülvizsgálják. A tranzit- és a teherforgalom, illetve a hivatalos út kivétel, de az ellenőrzésekre ezekben az esetekben is sor kerülhet. Külföldi állampolgárok méltányossági alapon kérelmezhetnek belépést egyéb okok, például tanulmányi kötelezettség vagy családi esemény miatt is, ezeket a rendőrség bírálja el.

A kormány augusztus 1-ig vállalja a tesztelés költségeit, aki ezután jön haza sárga vagy vörös jelzésű országból, és nem akarja kivárni a kéthetes karantént, annak magának kell fizetnie a két tesztet.

Az augusztus 20-ai rendezvényekről szerdán dönt a kormány.

link Forrás

Indoklásként Gulyás azt mondta, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a fertőzöttségi adatokat az ország határain kívül is, és látják az aggasztó növekedést a környező országokban. Közös erőfeszítéssel az első csatát megnyertük Magyarországon, mondta a miniszter, aki szerint a miénk az egyik legbiztonságosabb ország Európában, de ennek megőrzéséhez a vírust határainkon kívül kell tartanunk. A szigorú határellenőrzés a szabadság záloga, így tudjuk megőrizni a korlátozásmentes életet - mondta Gulyás.

Előzmények

A héten a környező országok sorra jelentettek be rekordszámú fertőzéseket és/vagy részleges járványügyi szigorításokat, kötelező maszkviselést, gyülekezési korlátozást, keményebb határellenőrzést. A Qubit csütörtöki összesítése szerint a legtöbb szomszédos országban újra erőre kapott a járvány, Magyarországon és Szlovákiában jut a legkevesebb ismert eset százezer lakosra (nálunk 7,62, Szlovákiában mindössze 5,45 volt ez a szám július 8-án), aztán pénteken Szlovákiában is emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma.

Kásler Miklós miniszter szombaton azt mondta, „elérkezett Magyarország a koronavírus-járvány második hullámának határára, vagy az első hullám második fázisa erősödött fel, tehát ez a helyzet az én megítélésem szerint nagyon hasonlít a március eleji helyzethez”.

A hivatalos adatokon ez azonban egyáltalán nem látszik,

azok szerint nálunk továbbra sem terjed gyorsabban a járvány, a mai összesítés szerint az aktív fertőzöttek száma 660-ról 603-ra csökkent, 128 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen.

Pénteken Orbán Viktor kijelölte a kommunikáció irányát: „A veszély most a behurcolás” - mondta a Kossuth rádióban, és azóta az operatív törzs is ezt a kifejezést hangsúlyozza.

Az elmúlt napokban érkezett hír koronavírusos ukrán vendégmunkásról Győr mellől, de az ottani Audi gyárban is azonosítottak fertőzöttet, ahogy a kormány által támogatott Kárpát-medencei Középiskolások Táborából is haza kellett küldeni gyerekeket, mert találtak egy magyar és egy szerb fertőzöttet. De a legsúlyosabb esetnél nem tudunk külföldi szálról: Mezőkövesden le kellett zárni egy iskolát, a népegészségügyi intézet megerősítette, hogy egy tanár a zártkörű értekezleten fertőződhetett meg, és a kontaktjai közül 21 embernek már pozitív lett a tesztje.

A kormányszóvivő tegnap újra hangsúlyozta, hogy a nemzeti konzultáció eredményeit figyelembe véve döntenek arról, milyen intézkedéseket kell hozni a járvány ellen.