Az Indexet megszállják, Gruevszkit megfosztják, a fesztiválokat lefújják

napindító
2020 július 23., 05:21

Az Index főszerkesztőjét kirúgták, a médiacégbe minden jel szerint beköltözött az Orbán-rendszer. A szabadnak nevezhető magyar média vészesen zsugorodik, már csak apró szigetecskék maradt a Fidesz közvetlen befolyási övezetén kívül. A következő években derül ki, hogy az a három- uszkve négymillió magyar, aki láthatóan nem vevő az orbánék kreálta álvalóságra, képes lesz-e megvédeni ezt a néhány szigetet. A Momentum péntekre tüntetést hirdetett.

Észak-Macedóniában saját pártja, a legutóbbi választásokat éppenhogy elveszítő VMRO DPMNE megfosztja tiszteletbeli pártelnöki címétől Nikola Gruevszkit, az Orbánék által Magyarországra menekített, hazájában korrupció miatt elítélt volt miniszterelnököt, aki 2003 és 2017 között vezette a pártot. A VMRO DPMNE vezetése úgy látja, Gruevszki ma már inkább teher a párt számára.

Folytatódik a rabszolgatartó múlt revíziója az Egyesült Államokban: a képviselőház tegnap nagy többséggel úgy döntött, hogy eltávolíttatja a kongresszus díszcsarnokából 11 konföderációs (a függetlenségi háborúban a rabszolgatartáshoz ragaszkodó déli államok) politikai és katonai vezető szobrát. Lee tábornok és a többiek a Capitolium más termeibe illetve a Smithsonian Múzeumba kerülnek át.

Augusztus 15. után sem lehetnek zenés tömegrendezvények, fesztiválok. Valószínűleg ilyen tartalmú előterjesztést fogad el hamarosan a kormány. A koronavírus újabb hullámai több országban ilyen tömegrendezvényekről indultak, ez indokolja az óvatosságot. Egyetlen prágai klubban nemrég például több mint hatvanan fertőzödtek meg. A hazai fesztiválszezonnak ezzel lőttek. Focimeccsre viszont lehet járni, mert ott, mint Gulyás minisztertől tudjuk, fegyelmezetten, kellő távolságban szoktak egymástól ücsörögni az emberek, és ami a legfontosabb: sosem isznak.

Eltűnőben a cápák, és új adatok szerint sokkal nagyobb lesz a globális felmelegedés, mint vártuk