Fogy az Index, szárad az ország

napindító
2020 július 24., 03:39

Töpörödő, zsugorodó, kiszáradó jó reggelt kívánunk a kedves olvasónak a maradék szabad sajtó nevében.

Az Index kivégzése terv szerint halad: a főszerkesztő kirúgása után a kiadó vezetői csütörtök délután a szerkesztőséggel próbáltak egyezkedni, teljesen reménytelenül. Bodolai László, az Indexet kiadó céget tulajdonló alapítvány kuratóriumának elnöke két újonnan kinvezett igazgatósági taggal, Szombathy Pállal és Sztankóczy Andrással kiállt az újságírók elé, de hamar kiderült, hogy már senki sem hisz nekik. A szerkesztőség csak Dull Szabolcs főszerkesztő azonnali visszahelyezését tartotta elfogadható kompromisszumnak, erre Bodolai nem volt hajlandó. A feszült értekezlet után az újságírók sorra kezdték beadni a felmondásokat, Bodolai pedig elmenekült. Öröm az ürömben, hogy a magyar kormánynak az ég egy adta világon semmi köze sincs a történtekhez. A rendőrség pedig nagyvonalúan engedélyezte, hogy a Momentum ma délután hatra, a Kolosy térre szervezett Index melletti tüntetésén maszkot viseljenek a résztvevők.

Klímaváltozás és Magyarország címmel a téma legjobb magyar kutatói publikáltak tanulmánykötetet. Az anyag szerkesztője Szathmáry Eörs akadémikus, nemzetközi hírű evolúcióbiológus. A meteorlógiai, ökológiai, vízgazdálkodási, társadalomtudományi és még ezerféle szempontot elemző tudósok tanulmányaiból elég vészjósló kép bontakozik ki: a probléma rettenetesen bonyolult, a változás mértéke beláthatatlan, a felkészüléssel nem állunk sehogy.

Néha még a Mészáros-birodalom is tehetetlen az állami bürokrácia lassúságával szemben. A felcsúti csodavállalkozó cége a Tisza felső szakaszán építene gátakat, és ehhez az alapanyagot egy Tiszakóród melletti területről szeretné kibányászni. Ez viszont történetesen tájvédelmi terület, Natura 2000-es. Ilyesmi persze nem volna akadály egy illiberális nagyvállalkozónak, át kell minősíttetni a területet, és kész. El is kezdődtek a hatástanulmányok, egyebek, de ezek csak nem haladtak, sőt, valószínűleg a koronavírus miatt, teljesen le is álltak, sőt a hatásvizsgálati eljárás, a határidők túllépése miatt megszűnt.

Újra férfi nemiszerv tartja lázban Győr városát. A város fideszes alpolgármesterét, Radnóti Ákos egy Facebook-kommentelő valami teljesen privát oldalon lefaszozta. Az elkövető, B. Zoltán annyit írt egy ismerőse Radnóti miatt háborgó posztja alá, hogy hagyd, „ne foglalkozz vele, ez egy fasz”. A dinamikus alpolgármester valahogy tudomást szerzett a brutális verbális abúzusról, és nyomban ellencsapásra szánta el magát, mégpedig igen stílusosan: magát Rákosfalvy Zoltán, a Borkai-videóban feledhetetlen alakítást nyújtó sztárügyvédet béreltem fel, és feljelentést tett. B. Zoltánt pedig – próbára bocsátás mellett – el is ítélték első fokon.