Szerdán percenként meghalt egy amerikai koronavírusban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Szerdán 1461 koronavírusos halálesetet regisztráltak az Egyesült Államokban, május 27-e óta a legtöbbet, írja a Reuters. Vagyis nagyjából percenként áldozatául esett valaki a fertőzésnek, ami összességében már több mint 150 ezer ember halálát okozta az országban. 

Az elmúlt 11 napban tízezerrel nőtt az amerikai áldozatok száma, ami két hónapon belül a leggyorsabb növekedés. Igaz, június először csökkent a hetente újonnan regisztrált halálesetek száma.

Orvosok egy houstoni kórházbanFotó: Go Nakamura/AFP

A halálozást tekintve Texasban a legrosszabb a helyzet, ott ebben a hónapban 4300-an haltak meg, utána jön Florida 2900-al, majd Kalifornia 2700-al. (A texasi növekedéshez az is hozzájárult, hogy változtattak a halálozási statisztika módszertanán.) Egy főre vetítve még mindig New Yorkban és New Jersey-ben haltak meg a legtöbben a koronavírus okozta betegségben az amerikai államok közül. 

Népességarányosan az Egyesült Államokban jegyezték fel a hatodik legtöbb áldozatot. Az első öt helyen az Egyesült Királyság, Spanyolország, Olaszország, Peru és Chile áll. 

Közben világszerte majdnem 17 millió regisztrált fertőzésnél tartunk a Johns Hopkins Egyetem adatai alapján. Az elmúlt hét napból ötször a 250 ezret is meghaladta a napi növekedés. A halálesetek száma 666 ezernél jár. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót