Húsz ország harminc civil szervezete közös levélben tiltakozik az UNESCO-nál a Fertő-tavi kormányzati óriásberuházás ellen

2020 augusztus 7., péntek 11:55

Húsz ország harminc civil szervezete írt közös tiltakozó levelet a Fertő-tó, Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize védelmében - írja a Magyar Hang. A tiltakozás oka az, hogy a magyar kormány 32 milliárd forintra tervezett óriásberuházással egy állami tulajdonú szállodát, kempinget és motelt épített volna a védett területre és lebetonozta volna a part jelentős részét.

A levélben többek között az áll, hogy

"(...) nincs jele annak, hogy a magyar kormány a tó soproni partján tervezett idegenforgalmi infrastruktúra-fejlesztéseket újragondolná. A turizmus az egyik kiemelt veszélyforrás a terület természeti értékeire, és a tervezett beruházás éppen a turizmus fejlesztését javasolja az alábbi elemekkel: szálláskapacitások növelése a kultúrtáj magyar komponensének magterületén belül egy kemping, motel és 100 szobás 4 csillagos szálloda építésével; a gépjármű forgalom növelése 800 férőhelyes parkoló építésével; az idegenforgalmi használat növelése új teniszpálya építésével, és a meglévő vitorlás- és evezős kikötő férőhelyeinek növelésével."

Major Gyula, a Fertő-tó Barátai nevű szervezet képviselője azt nyilatkozta, hogy

"Bízunk benne, hogy az UNESCO Világörökségi titkársága a magyar és osztrák állammal közösen meghallgatja a nemzetközi közösség kérését és megakadályozzák a Fertő tó partján tervezett magyar beruházást."

Mindehhez képest a HVG egy hónappal ezelőtt, július 8-án azt írta, hogy a beruházást tervező állami cég, a Sopron-Fertő Zrt. még a járvány kitörése előtt lemondott a százszobás vízparti szálloda, a huszonhat apartman, az ökocentrum, a madárles és a kilátó építéséről. Akkor léptek vissza, hogy egy cölöpház-tulajdonos a megyei kormányhivatalhoz fordult, mert kérés ellenére sem kapott információt a projektről, és az arról szóló döntést is csak egy hirdetményből tudta meg, pedig a szálló a vele közvetlenül szomszédos telken épülne fel.