Keményedő diktatúrák, fokozódó káosz, tolakodó toldalékok

napindító
2020 augusztus 10., 03:25

Fehéroroszországban, Európa már nem utolsó, de legkeményebb diktatúrájában minden terv szerint halad. Lukasenka alighanem elcsalta a választást, az ellenzék az utcákra tódult, de nem sok esélye van a felfegyverzett, nagy erőkkel kivonuló különleges egységek ellen. Éjjel barrikádok emelkedtek és gumilövedékek repkedtek Minszkben. A nyolcvan százalékos győzelem vasárnap esti bejelentése mindenesetre annyira pofátlan dobásnak tűnik a korábbi független mérések ismeretében (ezek szerint 25 és 35 százalék között lehet az elnök valós támogatottsága), hogy az még egy 1994 óta hatalmon lévő, ellenfeleit bebörtönző, a sajtót ellenőrzés alatt tartó, a közvéleménykutatásokat betiltó diktátortól is szép. Vagy erőfitogtatás?

A közel-keleti helyzet bonyolult. Libanon fővárosa, Bejrút napok óta lángokban áll. A keddi ammónium-nitrát robbanás (történelmi léptékű óriáskatasztrófa: több mint 150 halott, hatezer sérült, háromszázezer hajléktalan) után tüntetők tízezrei lepték el a várost, a kormány lemondását követelve. Könnygáz, kődobálás, minisztériumi épületek ostroma. Maga a robbanás is az országban uralkodó káosz, fejetlenség következménye volt, és ez a káosz most csak fokozódik A hétvégén apokaliptikus képek érkeztek az egykor dúsgazdag mediterrán városból.

A kommunista Kína egyre keményebben szorítja ki a demokrácia maradékát Hongkongból. A június 20-án elfogadott nemzetbiztonsági törvény gyakorlatilag a kemény diktatúra jogi normáit terjeszti ki az elvileg részben függetlenül működő, és demokratikus intézményeit őrizni próbáló városállamra. A törvény elfogadás után milliós tiltkozó megmozdulások indultak, hiába. Most a legismertebb honkongi demokráciapárti (tehát Peking-ellenes) lap tulajdonosát, a 71 éves Jimmy Lait vitték el a törvényre hivatkozva. A vád: külföldiekkel való összejátszás.

Aki esetleg melegíteni szeretne a magyar megfigyelőállam kiépülése előtt, annak ajánljuk, hogy ismerkedjen a drónos felismerőrendszerek átverésének technikáival.

Egy hét alatt meglett a 4444 elkötelezett támogató, akiknek a segítségével elkezdhetjük életünk újabb szakaszát. Köszönjük. Ilyen sikeres kampányunk még nem volt. Folytatjuk! A szabad magyar nyilvánosság megmentéséhez sokkal több előfizetőre lesz majd szükség.

Magyarországra költözhet ősszel a szerb futball. Legalábis a válogatott itt játszaná le a Nemzetek Ligája meccseit az országban romló vírushelyzet miatt. Első meccsük szeptember 6-án lenne Budapesten a törökökkel. Még az is lehet, hogy az európai kupákban induló szerb klubcsapatok is Budapesten játszanak majd ősszel, de úgy tűnik, a Crvena Zvezda augusztus 18-án Belgrádban kezd. A Fradi pedig a svéd bajnokot kapta a BL-selejtező első körében, ami azért nem nagy mázli, elég erős csapat.

Hogy is állunk a -ba/-be illetve -ban/-ben ragokkal? Vagy ragok ezek egyáltalán? Képzők? Toldalékok leginkább. Évszázadok óta keveredik a kettő, mégsem olvadt egybe. Egyben. Hogy a mennydörgős ménkűbe? Kálmán László nyelvészprofesszor szerint a nyelvfejlődés a -ba/-be az általános határozóalkotó toldalékká válása felé halad.