Rájöttünk, hogy elkezdett szenilissé válni: többen megszólaltak Lukasenka hallgatóságából a Ceausescu-szerű beszéde után

politika
2020 augusztus 18., 05:11

A Meduza meg tudott szólaltani négy munkást abból a traktorgyárból, ahol Lukasenka elnök hétfőn tartott beszédet, azt képzelve, hogy a leghűségesebb támogatóihoz szól, de ahol úgy kifütyülték, és annyit skandálták, hogy mondjon le, hogy feldúltan távozott. (Az esetről "Ceausesecu közvetlenül a bukása előtt mondott olyan beszédet, mint Lukasenka ma délelőtt" címmel számoltunk be hétfőn.)

A minszki traktorgyár munkásai annak ellenére nyilvánítottak nyíltan véleményt, hogy a beszéd előtt a rendőrség többüket letartóztatta és hat órán át vallatta.

Egy, a cikkben Dmitrijnek nevezett mérnök szerint a gyárban nem sokan kifejezett hívei az ellenzéknek, de mindenki Lukasenka elnök ellen van, a sztrájkokat pedig közösségileg szervezik. Úgy érzik, hogy a szavazataikat, amikkel véleményt akartak nyilvánítani, ellopták. A mérnök nem hitte el Lukasenkónak, hogy rendszerváltás esetén elmaradnak a megrendelések és az a véleménye, hogy az oligarcha, aki majd megszerzi a gyárat, nem lehet rosszabb, mint a mostani állami tulajdonos. Elmondása szerint a furcsa beszéd után mindenki visszament a munkahelyére és ott beszélték át a hallottakat. Általános vélemény volt, hogy az elnök elkezdett szenilissé válni és színészkedik.

A Nikolaj nevű mérnök is arról beszélt, hogy alig ismer egy-két embert az üzemben, aki az elnököt támogatná. A sztrájkjaikat spontán, nem központilag koordinálva szervezik - mesélte. A Lukasenka-beszéd előtt a cégvezetés szerinte nem próbálta elhallgattatni őket, csak visszafogottságra kérték a munkásokat és levetették velük az ellenállást szimbolizáló fehér karkötőiket. Nikolajt felháborítja, hogy a médiában olyanokat nyilatkoztak, hogy az üzem munkásai az elnököt támogatnák. A mérnök azt ígérte, hogy folytatják a tüntetéseket.

Kirill, a három előre letartóztatott munkás egyike arról beszélt, hogy két, bajkeverőnek tartott társával együtt a művezető szólt nekik, hogy jobb a békesség, inkább menjenek haza még Lukasenka beszéde előtt. A gyárkapun kilépve azonban egy rendőrségi járműbe tuszkolták őket, ahol elvették a telefonjaikat, amiken ellenzéki szervezkedésre utaló üzeneteket kerestek, majd hat órán át fogva tartották őket. De szándékosan nem bántották őket, ellentétben az elmúlt napok brutális gyakorlatával, sőt látványosan próbálták demonstrálni, hogy a rendőrség korrektül bánik a tiltakozókkal. Hat óra elteltével anélkül engedték el őket, hogy bármilyen vádat megfogalmaztak volna vagy konkrét büntetéssel fenyegették volna meg őket.

Mihail, egy gyári munkás szerint a kollégáinak ha nem is 100, de 85 százaléka biztosan Lukasenka lemondatásának pártján van. Bár a traktorgyáriak jellemzően nem értették, hogy az elnök egyáltalán miért tartott váratlanul beszédet náluk, Mihail - Kirillhez hasonlóan - arra tippelt, hogy ennek oka az volt, hogy a kollektíva korábban követeléseket adott át a cégvezetésnek.