Két nap alatt 17 halott Magyarországon, Európa bajban

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

  • Továbbra is magas a fertőzésszám, és a halálozások száma is növekszik Magyarországon.
  • A korábbiakhoz képest sokat tesztelünk, de nem az állam miatt, hanem magunktól, saját zsebből. 
  • A tesztek hatósági ára mégis csökkentheti a tesztek számát. 
  • „Az országnak működnie kell”, nem lesz rendkvüli jogrend sem.
  • Spanyolországban Madrid környékén már felmerült a lezárás, aztán visszatáncoltak.
  • A csehek és az osztrákok szigorítanak.
  • Járványügyi hírlevél.

Az elmúlt két napban 17 koronavírus-fertőzött beteg halt meg Magyarországon, amire a járvány tavaszi hulláma óta nem volt példa. Augusztus óta pedig összesen 66 áldozatról tudunk. Éppen ezért - bár a regisztrált fertőzöttek száma is magas, csütörtökön 710 - a napi halálozások alakulását mutatjuk a következő grafikonon:

Megjött a hatósági ár, egy magánlabor máris leállt a teszteléssel
19500 forintos hatósági árat jelentett be szerdán Orbán Viktor az aktuális fertőzöttséget legpontosabban kimutató PCR-tesztekre. A nekünk nyilatkozó magánszolgáltatók szerint 23-25 ezer forintos árral jönnének ki nullára, pénteken egyikük be is jelentette, hogy felhagy ezzel a tevékenységgel. Az olcsóbb teszt alapvetően jó az emberek pénztárcájának, mégis könnyen előfordulhat, hogy a hatósági ár miatt kevesebb tesztet fognak végezni az országban. A kedvezőbb áron dolgozó laborok túlterheltté válhatnak, lassabban érkezhetnek meg az eredmények, vagy a szolgáltatók dönthetnek úgy, hogy nem vállalnak annyi mintavételt. 

Több tesztet végzünk, de saját zsebből
A napi tesztek száma mostanában rendszeresen eléri vagy meghaladja a 10 ezret, ami örvendetes, hiszen jóval több a korábban megszokott néhány ezernél. Ehhez képest a mentőket csak napi 2500 mintavételre küldik mostanában. Vagyis a G7 cikke alapján úgy tűnik, csak az összes teszt nagyjából negyedét végzik központilag, a többit az emberek fizetik saját zsebből, magánszolgáltatóknál. Így bár a tesztek száma megnőtt, ez nem azért van, mert az állam vezetői hallgattak volna a saját tanácsadóikra, és tudatosan bővítették volna a tesztelést. (Korábbi, teszteléssel kapcsolatos cikkeinkhez próbáltuk megszólaltatni a Népegészségügyi Központot, sikertelenül.)

Kocsis Máté: Rendkívüli jogrend nem, maszk a képviselőknek igen
Hétpárti egyeztetést tartottak a parlamenti frakciók, ahol megállapodtak, hogy az ülésteremben maszkviselésre, belépéskor pedig hőmérőzésre fogják kérni a képviselőket, még ha nem is utasíthatják őket. A fideszes Kocsis Máté azt mondta, ősszel nem lesz szükség rendkívüli jogrendre és felhatalmazási törvényre.

2,5 milliárdos lélegeztetőgép-raktár Magyarországon
Nemcsak a 300 milliárdért vett 16 ezer (vagy amennyi abból megérkezett) lélegeztetőgépet fogják itt tárolni, hanem az uniós szinten beszerzett védőeszközöket is.

15 egészségügyi dolgozó koronavírusos az Onkológiai Intézetben
Az intézmény szerint ez a betegellátásban nem okoz fennakadást, „a betegekre történő átadás kizárt”. A Független Egészségügyi Szakszervezet úgy tudja, több kórházban is megjelent már a koronavírus az orvosok és ápolók között, de a kormány eddig nem árulta el az adatokat.  

Elmaradnak az Operaház előadásai
Az „országnak működnie kell”-stratégiának megfelelően nem korlátozzák a színházak működését sem. Az Operaházban viszont annyian fertőződtek meg, hogy október 17-ig két kivétellel minden előadás elmarad.

A német kormány kockázatos területnek minősítette Magyarországot
Aki innen utazik oda, arra karantén vár

„Az országnak működnie kell”

Egyértelműen így szól az új kormányzati szlogen. Szerepelt Orbán Viktor csütörtöki Facebook-posztjában is, ami arról szólt, hogy „vírus ide vagy oda”, felavatták a hidat Komáromnál. A képek alapján mindenki maszkot viselt, Szijjártó külügyminiszter is, igaz, helytelenül.

HídavatásFotó: Facebook/Orbán Viktor/Vivien Cher Benko

Európa bajban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai vezetője, Hans Kluge a koronavírus riasztó terjedésére figyelmeztetett. Ha csak az Európai Uniót nézzük, az elmúlt egy hétben naponta átlagosan 30 ezer új fertőzöttet találtak. Ehhez képest július közepén még négyezer volt a napi átlag.

Bár az utóbbi időben néhány országban lerövidítették a 14 napos karantént - Gulyás miniszter azt mondta, a magyar kormány is mérlegeli -, a WHO nem változtat az ajánlásán. 

Ausztria tovább szigorít: hétfőtől legfeljebb tízfős privát összejöveteleket tarthatnak zárt térben. Az éttermekben és a kocsmákban csak asztalszerviz működhet, szintén legfeljebb tíz emberrel egy asztalnál. 

Csehországban most először regisztráltak egy napon belül kétezernél több fertőzöttet. Péntektől kötelező lesz maszkot viselni az osztálytermekben, és szigorítanak a szórakozóhelyeken is.

Spanyolországban az elmúlt két hétben több mint 120 ezer esetet regisztráltak, a harmadát Madridban és környékén, ahol a kórházi ágyak 22 százalékán már koronavírusos beteget ápolnak. Felmerült, hogy egyes gócpontokat lezárjanak, csütörtökön azonban visszakozott a tartományi vezetés, miközben az egészségügyi miniszter azt üzente, mindent meg kell tenni a helyzet kontroll alatt tartásához. A hírek szerint pénteken új intézkedéseket jelenthetnek be. Újranyithatják azt az ideiglenes kórházat is, amit tavasszal rendeztek be egy konferenciaközpontban.

Sok idő kell még a vakcináig

Jól mutatja, milyen macerás dolog a vakcinafejlesztés, hogy a Moderna biotechnológiai cég most nyilvánosságra hozott dokumentuma szerint decemberben lehetnek meg klinikai teszt elemzésének első eredményei. De még akkor sem lehet majd eldönteni, hogy hatékony és biztonságos-e az oltás, ez inkább március-május környékén várható.  

Márpedig a Modernánál zajlik az egyik legjelentősebb vakcinafejlesztő projekt, már a klinikai tesztek harmadik fázisában tartanak, és eddig 25 ezer önkéntes alanyt toboroztak. A résztvevők fele a rendes vakcinát, a másik fele placebót kap.ó

Világbank: növekedni fog a globális szegénység mértéke

A Világbank vezető közgazdásza, Carmen Reinhart szerint öt évbe telhet, mire a gazdaság teljesen kilábal a járvány okozta válságból, bár a korlátozások feloldása után jöhet majd egy gyors felívelés. 

Egy madridi konferencián arról beszélt, hogy egyes országokban jobban elhúzódik majd a recesszió, mint máshol. A gazdag országokban növekedni fognak a társadalmi egyenlőtlenségek, ahogy a gazdag és szegény országok közti szakadék is szélesebbre nyílik majd.

Szerinte húsz év után most fordul majd elő először, hogy növekedni fog a globális szegénység mértéke.