Koronavírus-számok Magyarországon 03.08.
Elhunytak + 115 Σ 15 988
Kórházban + 479 Σ 7 924
Fertőzöttek + 2 696 Σ 468 713
Tesztek + 23 890 Σ 3 874 513
Oltottak + 21 313 Σ 1 002 714

Hé, haver, hol a lélegeztetőgépem?

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

  • Újra megdőlt a napi halálozási rekord Magyarországon.
  • Nem tudni, hol van több mint 100 milliárdnyi lélegeztetőgép.
  • Nem lesz népszavazás az ingyenes tesztekről.
  • Nyugat-Európában is romlik a helyzet.

Csütörtök reggel is rekordszámú, koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet jelentett be az operatív törzs: 29 ember halt meg az utóbbi 24 órában. Ahogy a szakértők előre megmondták: exponenciálisan emelkedik a fertőzöttek mellett a vírus áldozatainak száma is, csütörtök előtt kedd, azelőtt október 7., előtte pedig október 6. tartotta a halálozási rekordot. Ábrán:

Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma 950 volt, de ez a szám már semmit nem mond, mióta Magyarország elérte tesztelési kapacitásának tetejét. Most egy kicsivel kevesebb tesztet végzünk még annál is, mint amennyit a múlt héten végeztünk, a teszt/fertőzött arány pedig egy hónapja van messze a WHO által elfogadhatónak tartott 5 százalék fölött (most kb. 9 százalék).

Hála Istennek, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő nem látja ilyen borúsak a helyzetet, szerinte a magyar védekezés kifejezetten sikeres. Mindezt a WHO statisztikáival támasztotta alá a Facebookon, de nem törődött azzal, hogy ezek a statisztikák az első és a második hullám adatainak átlagai.

Még mindig hiányzik 121 milliárd forintnyi lélegeztető. Ekkora a különbség a külügy által bemondott import és a Központi Statisztikai Hivatal adatai között. Menczer Tamás külügyi államtitkár korábban azt mondta, a KSH adatsorában nem szereplő eszközöket még nem vámolták el, eszerint 121 milliárd forintnyi lélegeztetőgépnél ez még mindig nem sikerült.

Arra viszont van ötlete a kormánynak, hogy hová tegyük a lélegeztetőgépeket: friss hírek szerint Kásler miniszter utasította a 200 fősnél nagyobb idősotthonokat, hogy biztosítsanak gépi lélegeztetési lehetőséget. A minisztérium később közleményben jelezte, hogy Kásler utasítása nem friss, hanem hónapokkal ezelőtti.

Nem lesz népszavazás az ingyenes PCR-tesztekről, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ugyanis nem hitelesítette a DK erre irányuló beadványát. Az NVB szerint nem egyértelmű a kérdés, ráadásul az ügy a kormány hatásköre, holott népszavazást csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésben lehet kiírni.

Nem kell karanténba vonulniuk a Romániába utazó magyaroknak, csütörtöktől ugyanis a román hatóságok által magas kockázatúaknak tartott országok listáján már nem szerepel Magyarország.

A WHO szerint 2022-ig kell várni a tömeges oltásokra. Az Egészségügyi Világszervezet egyik vezető szakértője szerint az oltás ugyan elkészülhet 2021-re, de a tömeges gyártásra és a hatékony szétosztásra többet kell majd várni. A fiatal és egészséges lakosság várhatóan csak 2022-ben jut majd vakcinához.

De amíg várunk rá, addig sem szabad róla hülyeségeket posztolni. A Youtube új irányelvei szerint ugyanis minden olyan videót eltávolítanak az oldalról, ami szembemegy azzal, amit a WHO állít az oltásról.

A 0-ás vércsoportúak nagyobb biztonságban vannak a vírustól - legalábbis erre jutott egymástól függetlenül egy dán és egy kanadai kutatócsoport. Igaz, a kanadaiak szerint a B vércsoportúaknál is valamivel kisebb az esélye a súlyos tünetek kialakuásának.

Külföldön sincs FFP2 maszkokból a kerítés

Lakhelyelhagyási tilalom jön Szlovénia egyes vidékein. A tilalom a régió elhagyásának tilalmát jelenti azokon a helyeken, ahol a fertőzöttek száma az elmúlt két hétben százezer főre vetítve meghaladta 140-et.

Rendőrökkel dulakodott az izraeli násznép, miután a hatóság lecsapott egy, a járványvédelmi korlátozások ellenére megtartott esküvőre Jeruzsálem közelében.

Merkel arra kéri a német fiatalokat, most ne bulizzanak. Németországban rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma. A kormány igyekszik lassítani a járvány terjedését, de úgy, hogy a gazdaságnak se okozzon helyrehozhatatlan károkat.

Olaszországban is megdőlt az egy nap regisztrált új fertőzöttek rekordja, ami azért is dermesztő adat, mert az első hullámot valószínűleg Olaszország szenvedte meg leginkább. Giuseppe Conte miniszterelnök szerdán már nem zárta ki azt sem, hogy esetleg újra le kell majd zárni az országot.

Franciaországban politikusok ellen indult nyomozás, mert a gyanú szerint nem léptek időben tavasszal a koronavírus elleni védekezésben. A francia rendőrség Olivier Véran egészségügyi miniszter és Edouard Philippe volt miniszterelnök otthonaiban is házkutatást tartott.

Világszerte 10,7 százalékkal estek a munkajövedelmek 2020 első három negyedévében a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet friss adatai szerint