Kastély is van az MCC-nek átadott révfülöpi területen

POLITIKA
2020 október 21., 08:51

A 3,3 hektáros kikötő mellett egy közel 11 hektáros területet is megkap Révfülöpön az államtól a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány, rajta egy kastéllyal, írja a Népszava. A település teljes területe 1039 hektár, amiből összesen 14 hektár kerül a hivatalosan tehetséggondozással foglalkozó szervezethez.

Arra a kérdésre, hogy mit terveznek a kastéllyal, az MCC a honlapján közölt szöveget továbbította a lapnak: „Korszerű, több száz fiatal elszállásolására és időszakos oktatására, játékos foglalkoztatására alkalmas gyermektábort” alakítanak ki.

Az MCC Pécsen, Szekszárdon, Szombathelyen és Zalaegerszegen is kap ingatlanokat. Az állam részéről Orbán Balázs miniszterhelyettes az illetékes a vagyon átadásában, ő egyben az alapítvány kuratóriumi elnöke. „Két sapkám van” - mondta erről a parlamenti bizottsági ülésen.

Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumának elnöke, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, mellette Szalai Zoltán (maszkban), az MCC fõigazgatója.
photo_camera Orbán Balázs Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Az MCC egy tavaszi törvény értelmében is elképesztő vagyont kapott, az állam akkor az alapítványnak adta a Mol és a Richter részvényeinek 10-10 százalékát. A részvények összesen körülbelül 1 milliárd dollárt érnek, és éves hozamuk az utóbbi évtizedben évente átlagosan 7-7,5 milliárd forint volt. E juttatással párhuzamosan lett Orbán Balázs államtitkár kuratóriumi elnök az MCC-nél.

Az MCC alapítója és kurátora az a Tombor András, aki többek között Habony Árpád hitelezőjeként vált ismertté, illetve a Mészáros Lőrinccel közös cége, az Atmedia értékesíti a közmédia, a TV2 és az ATV reklámidejét is. Pár éve a kormánynak bedolgozó Századvég az MCC-vel közösen alapította meg a Migrációkutató Intézetet.