Koronavírus-számok Magyarországon 05.16.
Elhunytak + 61 Σ 29 175
Kórházban - 183 Σ 2 270
Fertőzöttek + 718 Σ 798 147
Tesztek + 15 826 Σ 5 638 662
Egyszer oltottak + 45 333 Σ 4 600 012

A busókat is elérte a koronavírus

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

  • Decemberben tesztvakcinát kapunk az oroszoktól.
  • Már Müller Cecília is aggódva nézi a kórházban kezelt koronánosok számának emelkedését.
  • Ha a kormány nem is, a színházak elkezdték bezárni magukat.
  • Járványhelyzet, összefoglaló. 

Nem volt kiugró adat a mai magyar járványadatokban, ami nem jelenti azt, hogy javult volna a helyzet. 84 újabb áldozata van a vírusnak, három elhunytnak nem volt semmilyen egyéb más alapbetegsége. A kórházban kezelt covidosok száma pedig egyelőre megállíthatatlanul növekszik, 312-vel több kórházban lévő koronást jelentettek, mint egy nappal korábban: már 5183 ágyon kezelnek covidost. 

A kórházban kezeltek számának erőteljes növekedése már Müller Cecíliát is aggodalommal tölti el. Az országos tiszti főorvos a napi „sajtótájékoztatóján” azt mondta, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszerre rendkívüli teher hárul, és attól tart, hogy ez a jövőben is így lesz. 

A hiányos központi tájékoztatás miatt maguk az orvosok sem tudják pontosan, hogyan áll jelen a járványhelyzet Magyarországon. Ezért a Magyar Orvosi Kamara azt tervezi, hogy orvosok beszámolóit hozza majd nyilvánosságra, ami megmutatja, milyen gondokokkal küzdenek a kórházakban. A Nemzeti Pedagóguskar elnöke pedig a járványnak kitett tanárokért aggódik. 

Megfertőződött a koronavírussal Giovanni Constantino, a magyar labdarúgó-válogatott pályaedzője is, de még ez sem változtat azon, hogy a kormány kommunikációjának középpontjában nem a jelenlegi egyre romló helyzet, hanem a mindent megoldó vakcina ígérete áll, amit bármi áron beszerzünk bárhonnan. Pedig a tavasz vége előtt a tömeges oltásra szinte semmi esély nincs.

Miközben arról szólnak a hírek, hogy az oroszok problémákkal küzdenek az oltóanyaggyártással, így csúsznak a Putyin által bejelentett tömeges oltásokkal, Szijjártó Péter bejelentette, hogy decemberben kis mennyiségben kapunk az orosz vakcinából, hogy be tudjuk azt vizsgáltatni. Menczer Tamás államtitkár pedig ezzel párhuzamosan kínai vakcina várható érkezéséről számolt be, szintén csak bevizsgálási mennyiségben. 

Mint tegnap Kambodzsában kiderült, Szijjártó Péter maga is koronavírusos. A külügyminisztert időközben hazaszállították, Kambozsában viszont több mint 600 embert tesztelnek le miatta.

Orbán Viktor eközben már a nemzeti átoltási terv első változatáról tárgyalt az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökségével, mintha már kézben lenne a hatásos oltóanyag. A miniszterelnök ismét megismételte, hogy bár a helyzet egész Európában rosszabbodik, de annyiban könnyebb, mint tavasszal volt, hogy a végső megoldás, a vakcina belátható távolságban van. Ezt azért még ő is áprilisra tette korábban. (A nemzetközi sajtóban sokkal későbbre, inkább nyár elejére teszik a tömeges oltások megkezdését.)

A járvány azonban olyan gyorsan terjed, hogy már áprilisig is beláthatatlanul súlyossá válhat helyzet, indokolt lenne tehát inkább ezzel foglalkozni, mint a vakcinában reménykedni. Figyelmeztető a cseh példa. A csehek október 22-én – amikor szinte hajszálra úgy állt minden fontos adatuk, mint a magyar mutatók tegnap – a keddi magyar intézkedéseknél jóval szigorúbb korlátozásokat hoztak: nap közben is csak indokolt esetben lehet kimenni a lakásból, csak az alapüzletekek maradtak nyitva, bezártak a színházak, mozik, éttermek is, leállították a sporteseményeket. (A szórakozóhelyek és az iskolák már jóval korábban bezártak.) Úgy tűnt, hogy most hétvégére ezzel sikerült is javítani a számokat, de csütörtökön újabb rekordot döntött minden szám: a napi fertőzötteké, a kórházban lévőké és az elhunytaké is (kedden 223-an haltak meg a vírus miatt a cseheknél). A helyzet javulására a cseh egészségügyi miniszter szerint csak mintegy tíz nap, két hét múlva lehet számítani. (Még egyszer, a magyarnál sokkal korábban meghozott és sokkal szigorúbb intézkedések mellett.) 

A színházak inkább zárnak
Ha a kormány nem is zárta be itthon a színházakat, azok elkezdtek maguktól bezárni. A súlyosbodó járványhelyzet miatt nem tartják meg a februárra tervezett busójárást sem Mohácson. A város polgármestere szerint egy ilyen, több tízezernyi résztvevőt vonzó tömegrendezvény igen komoly egészségügyi kockázatot jelentene mind a város lakosságára, mind az ide érkezőkre nézve, emellett a fertőzés esetleges, nagyobb arányú elterjedése beláthatatlan következményekkel járhat. Ilyen veszélyeknek kitenni emberek százait, ezreit pedig igen komoly felelőtlenség lenne.

A járványok kora
Eközben Jakab Ferenc virológus, a pécsi koronavírus-kutatócsoport vezetője a Tudományos Akadémián tartott előadásában kicsit távolabb nézve az időben azt mondta, hogy a járványok korára kell felkészülnünk, a természet pusztítása, a globális turizmus, a népességnövekedés és az urbanizáció mind egy irányba mutat: egyre több állati eredetű fertőzés terjedhet át az emberre.

Nem szabad lazítani
Európában jelenleg robbanásszerűen nő a koronavírus-fertőzöttek száma, nem szabad lazítani a világjárvány elleni erőfeszítéseken – közölte az Egészségügyi Világszervezet európai szervezetének igazgatója, aki ugyanakkor szorgalmazta, hogy csak a legvégső esetben zárják be az iskolákat. A fertőzöttek száma „robbanásszerű növekedésének tanúi vagyunk, mindössze néhány nap alatt egymillióval nőtt az esetszám Európában, és azt is látjuk, hogy nőni kezd a halálozási arányszám is” - hangsúlyozta Hans Kluge az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban.

Kijárási korlátozás Görögországban
Görögországban szombattól kezdődően háromhetes, országos kijárási korlátozást rendelt el a kormány. Párizs az élelmiszer- és italboltoknak, valamint a kiszállítást vállaló éttermeknek este 10 órakor be kell zárniuk a francia fővárosban. 

Talán elérték a csúcsot a németek
Németországban viszont úgy döntött rekordot, és közelítette meg a húszezret az új fertőzöttek napi száma, hogy közben a vírus úgynevezett reprodukciós rátája (R) már a járvány lassulását jelzi a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint. A Magyarországnál 8-szor népesebb Németországban egy nap alatt 118-an haltak meg a járványban (nálunk 84-en).