Kirúgták az örmény külügyminisztert a hegyi-karabahi helyzet miatt

külföld
2020 november 16., 14:04

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök a jereváni parlamentben bejelentette, hogy leváltotta a külügyminiszterét.

„Úgy döntöttem, hogy menesztem Zorab Mnacakanján külügyminisztert” – mondta a kormányfő, aki nagy belpolitikai nyomás alá került a Hegyi-Karabahban kialakult helyzet miatt, de nem hajlandó lemondani a tisztségéről.

Mnacakanján 2018 májusa óta töltötte be a külügyminiszteri tisztséget, azelőtt Örményország ENSZ-nagykövete volt.

Pasinján a kormánypárt parlamenti frakciójával találkozva jelezte, hogy kormányátalakításra készül.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök 2019. február 1-én.
photo_camera Nikol Pasinján örmény miniszterelnök 2019. február 1-én. Fotó: John MacDougall/AFP

Az örmény külügyminisztérium szóvivője, Anna Nagdalján cáfolta Pasinján nyilatkozatát arról, hogy a tűzszüneti tárgyalásokon megvitatták volna Hegyi-Karabah második legnagyobb városának, Susának (örményül Susi) a hovatartozását. Pasinján ugyanis arról beszélt a videokonferencián, hogy a harcok lezárásáról folytatott egyeztetéseken Azerbajdzsán követelte Susa átengedését.

Október utolsó hetében az azerbajdzsáni hadsereg offenzívát indított Susa és a karabahi főváros, Sztepanakert elfoglalására. November elején elkeseredett harcok folytak a Susától délre fekvő hegyekben. Ilham Aliyev azeri elnök november 8-án bejelentette, hogy Susa az azeri hadsereg kezére került. Ezt örmény részről eleinte tagadták, de múlt pénteken az örmény televíziónak nyilatkozva már arról beszélt, hogy Susa eleste után a harc örmény szempontból értelmét vesztette, mert az örmény fél már nem tud áttörést elérni a harci cselekményekben.

Nikol Pasinján, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Ilham Aliyev azeri elnök november 10-én állapodott meg a szeptember 27-én kiújult hegyi-karabahi harcok lezárásáról.

Az egyezség értelmében Jerevánnak vissza kell szolgáltatnia Azerbajdzsánnak több, megszállt régiót, az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő folyosó kivételével. A vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahból kivonuló örmény csapatok helyét orosz békefenntartók veszik át a demarkációs vonal és a korridor mentén.

Pasinján a videókonferencián azt mondta, az örmény fegyveres erők azért szenvedtek vereséget Hegyi-Karabahban, mert nemcsak az azeri hadsereggel, de a török légierővel, továbbá a Közel-Keletről érkezett zsoldosokkal is harcolniuk kellett. Újságíróknak azt mondta, nem szándékozik lemondani a katonai vereség miatt. (MTI)