Rogán szerint kormányzati költések nélkül a Népszava, az RTL és az ATV is nehezen zárta volna sikeresen az évet

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Ahhoz képest, hogy Rogán Antal minisztériumához évről évre több terület tartozik, a miniszter alig szerepel a nyilvánosság előtt, a parlamentben sem válaszol kérdésekre. Ilyen ritka alkalom volt az Igazságügyi bizottság keddi ülése, ahol többen is kérdezték arról, miért kellett 11,5 milliárdot elkölteni a Nemzeti Konzultációra, amiből nagyjából annyi derült ki, hogy a magyarok nincsenek a szigorítások ellen. A sajtót egyébként ide sem engedték be, csak a Parlament egyik eldugott terméből lehetett követni egy zártláncú videórendszeren. 

A miniszteri meghallgatáson Rogán onnan indult, hogy a korábbi kormányok az emberek helyett inkább az IMF-re hallgattak. A miniszter azt is vitatta, hogy  a legutóbbi konzultáció ilyen sokba került volna. Rogán szerint az ellenzéki képviselők a kormány többi kommunikációs költését is beleszámolják a költségekbe, mivel ezeket egy keretszerződéssel bonyolítják le. „A nemzeti konzultáció kapcsán pontosan ugyanannyit költöttünk, mint az előző nemzeti konzultációknál bármikor. 

És annak a pénznek minden forintja egyébként idehaza kerül hasznosításra. Itthoni munkavállalókat támogat, egy jelentős része például a postához kerül, mert ők végzik a postázást és ők juttatják vissza hozzánk az emberek válaszait és a leveleket.

Ha sajnálják a posta támogatását, akkor csak azt szeretném megkérdezni: melyek azok a külföldi szereplők, amelyek a posta vetélytársai, akiket önök a maguk részéről szívesebben támogatnak?

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésénFotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A minisztériuma által végeztetett közvélemény-kutatások költéseiről azt mondta, hogy ezeket mindig nyilvánosságra hozzák, ahogy arra  törvény kötelezi őket. Viszont szerinte azt már nem kell összeválogatniuk, hogy melyik kérdésre mennyit költöttek. „Jó néhány közvélemény-kutatást is kiadtunk annak ellenére, hogy én a közvélemény-kutatást én döntéselőkészítő dokumentumoknak tartom, és azt gondolom, hogy ezek nem tartoznak a politikai ellenfeleinkre. Kíváncsi lennék, hogy a DK költségvetéséből készülő közvélemény-kutatásokat nyilvánosságra hozzák-e” - magyarázta Rogán.

Szóba került az is, hogy a járvány idején vajon továbbra is ennyit kell-e költeni a kormányzati kommunikációra. Például csak augusztusban 7 milliárd forintot csoportosítottak át a Gazdaságvédelmi Alapból propagandára. 

De Rogán szerint így is megéri, főleg Győrfi Pál miatt. „Lehet azt mondani, hogy egyébként a kormányzati kommunikációs tevénykenység járványidőszakban felesleges, de szerintem Győrfi Pál videóiból és a hozzá kapcsolódó kommunikációs tevékenységből is sok magyar embernek sikerült megtanulnia, hogy egyébként mit kell tenni a válság idején. Én azt gondolom, hogy bizonyos értelemben ez fontos volt” - mondta a miniszter. Végül megjegyezte azt is: 

„Azt meg csak úgy csendben teszem hozzá, hogy jónéhány olyan baloldali médium van, a Népszavát is beleértve, de akár az RTL Klubig vagy az ATV-ig bezárólag, aki ha ebben az időszakban nem részesült volna a kormányzati kommunikációs költésekből, akkor nehezebben tudta volna sikersen zárni ezt az évet.”