Nyolc percenként hunyt el covidos beteg Magyarországon

járvány
2020 december 03., 16:54

182 újabb áldozat egyetlen nap alatt. Ezt az új szomorú rekordot hozta a csütörtök. Ha átlagot veszünk, ez azt jelenti, hogy 8 percenként halt meg koronavírus-fertőzött beteg Magyarországon.

Szeptemberben, abban a hónapban, aminek a legelején Orbán Viktor kijelentette, hogy „a védekezés sikerét Magyarország emberéletekben méri”, összesen 162 áldozata volt a járványnak. Egy nap alatt most hússzal többen haltak meg.

Az áldozatok között van egy újabb mentős, rövid időn belül már a hatodik.

Annak ellenére, hogy még az eddigiekhez képest is kiugróan magas lett a napi áldozatok száma, Gulyás Gergely a kormányinfón továbbra is ragaszkodik a bűvészkedéshez, és szerinte a magyar halálozási adatok lényegesen kedvezőbbek az Európai Unió átlagánál. Ezt úgy kalkulálja ki, hogy nem az elmúlt két hét tragikus számait veszi alapul, hanem visszamegy tavaszig, amikor Magyarországot még elkerülte a legsúlyosabb járványhelyzet.

Azt a hivatalos számok alapján lehetetlen megmondani, hogy hoztak-e eredményt a novemberben elrendelt szigorítások. A napi új fertőzöttek száma összevissza ugrál, csütörtökön például az egyik legmagasabb volt (6 635 új fertőzött), ami elég rossz fejlemény lenne annak fényében, hogy ennek a mutatónak azért csökkeni kellene mostanra. Miután nem világos, hogy a tömeges tesztelésen kiszűrtek hogyan kalkulálják bele az adatokban, így azt sem lehet tudni, hogy továbbra is szinte kontroll nélkül terjed a járvány, vagy csak összehasonlíthatatlan az egyik nap a másikkal.

Szurovecz Illés igyekezett utánajárni annak a miniszterelnöki elszólásnak, hogy a kórházban fekvő koronavírus fertőzöttekön felül van még 2000 covid-gyanús eset is a kórházakban. Úgy tűnik, hogy tényleg van, az ellátásuk pedig jelentős plusz terhet ró az egészségügyre.

A kórházban kezelt és a lélegeztetőn lévő koronavírusos betegek hivatalos száma magasan, de stagnál. Ha ez valóban így van, ez lehet annak a jele, hogy működnek a korlátozások. A halálozások számában ugyanakkor ez a tetőzés csak később várható.

Nem segítik a polgárok tájékozódását, ha Müller Cecília azt sugallja a napi „tájékoztatóján”, hogy a járvány hozzánk hasonlóan a környező országokban is emelkedőben van, és felhozza példaként, hogy Ausztriában is jelentősen nőtt a fertőzöttek száma az elmúlt napokban. Ami egyrészt annak köszönhető, hogy az osztrákok többet teszteltek az elmúlt napokban, másrészt érdemes arra is vetni egy pillantást, hogy Ausztriában a kórházban és az intenzíven lévők száma is csökkent, ahogy a halálozások száma is. És már a 12. nap haladja meg a gyógyultak száma az új fertőzöttekét. Ez az, ami nálunk hosszú idő után egyszer történt meg hétfőn, miután a semmiből lett 8000 új gyógyult, és Müller Cecília azonnal fontos fordulatról beszélt. Ezt előtte és azóta sem támasztotta alá semmi.

És miközben Müller Cecília a cseheket is úgy emlegette, mint ahol továbbra is romlik a járványügyi helyzet, ott már lazítanak a szigorú szabályokon, kinyitottak az üzletek, a vendéglők, a szállodák, és újra működnek a szolgáltatások is.

Nálunk Orbán bejelentése szerint hétfőn lesz döntés arról, hogy december 11-e után milyen korlátozó intézkedéseket tartsanak fent.

A kormánysajtóban közben elkezdték felkészíteni az embereket az orosz vakcina érkezésére, mert a „nyugati” késhet. Mindenesetre a jövő héttől lehet majd hivatalosan előjegyeztetni a védőoltást itthon. Hogy melyiket, azt nem tudni.

Müller Cecíliát ma meghallgatták a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának az ülésén, de ezt össze lehet foglalni azzal a megjegyezésével, amit a hiányos tájékoztatásra válaszul mondott: „Adatdobálózással nem jutunk sehova”.

Kérdésünkre a kormányinfó Gulyás Gergely ma ismét elárulta azt az egyébként minden más országban publikus, nálunk viszont rejtegetett adatot, hogy hány koronavírusos beteg van intenzíven. 993-an, ami 50 százalékkal magasabb szám, mint ahányan lélegeztetőn vannak. Ez alapján derült ki, hogy Magyarországon több súlyos állapotban lévő covidost kezelnek kórházban, mint Belgiumban, Csehországban vagy Ausztriában.

Magyarországon arról sem árulnak el adatot, hogy hányan fertőzödtek meg a börtönökben. Az viszont kiderült, hogy a kórházparancsnokok komoly kockázatnak vannak kitéve. 11-en koronavírusosak, 3-an súlyos egészségromlást szenvedtek, van, aki szívrohamot kapott.

Nem volt titkos, de nem volt érthető sem, hogyan omlott össze még tavasszal Bergamó egészségügyi rendszere. Most a New York Times járt utána ennek, a cikk alapján úgy tűnik, kicsit olyan volt az egész, mint egy katasztrófafilmben: a jelenséggel mit kezdeni nem tudó, de a veszélyt felismerő orvosok, aggódó, intézkedéseket sürgető tudósok és tétovázó politikusok alakították a folyamatot.

A karantén hosszú távú következményei is foglalkoztatják a kutatókat. Magyarok attól tartanak, hogy a járványhelyzet miatt a fiatal korosztály Qlímákra és Qaranténokra hasadhat, vagyis lesz egy aktív és egy otthonülő csoport. A jövő meghatározó kérdése pedig az, hogy ez a két tábor képes lesz-e az együttműködésre.

Az ENSZ pedig arra figyelmeztet, hogy tömeges elszegényedést okozhat a világjárvány.

Nyugtalanító információ, hogy nemzetállami hackerek támadták a koronavírusoltás szállítási láncát. Az viszont inkább szórakoztató, ahogy a texasi Austin polgármestere egy mexikói üdölőparadicsomból üzente városa polgárainak, hogy Maradjanak otthon.

A Giphy, a világ egyik legnagyobb gifmegosztó oldalának összesítése alapján a járványtól sújtott idei év 25 legnépszerűbb gifjét uralják a szeretetet, törődést, hálát kifejező alkotások. Mind közül a legnépszerűbb Red & Howling "Thank You", vagyis "Köszönjük" című alkotása volt, ahol egy hagyományos nővérfityulát viselő bulldogszerűség csóválja kicsi farkát és meresztgeti hatalmas szemeit hálásan. A gif kísérőszövege szerint az alkotással a járvány ellen a frontvonalban küzdőknek mond hálát. Ezt a gifet több mint egymilliárdszor tekintették meg eddig az idén.