Hétvégi olvasnivaló a karácsonyi ajándéktól a verekedő nyugdíjasokig

reggel 4
2020 december 12., 08:02

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

KARÁCSONY

photo_camera Fotó: ANDRAS ZOLTAI/www.zoltaiandras.com

Karácsonyi ajándékot keresel egy olyan év elé, amikor nehéz lesz külföldre utazni – Megjelent a 444 Jó hely Magyarországon 2020-as kiadása. A 444 független, szórakoztató és megbízható kalauza egy élvezhető országhoz, benne a legjobb szálláshelyekkel és éttermekkel, strandokkal és túraútvonalakkal, kávézókkal és kilátókkal.

EURÓPA

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Európában a demokrácia állapota magánügy marad – A jogállamisági mechanizmus jegelése megmutatta, hogy meddig lehet elmenni egymás ellenőrzésében. A vitának azonban nincs vége.

Boldog István fideszes parlamenti képviselő és Orbán Viktor miniszterelnök átad egy izocukorgyárat Tiszapüspökiben 2017. október 30-án.
photo_camera Boldog István fideszes parlamenti képviselő és Orbán Viktor miniszterelnök átad egy izocukorgyárat Tiszapüspökiben 2017. október 30-án. Fotó: Boldog István/Facebook

Hogyan működnek az EU-s csalások Magyarországon? – Nagy Szilárd, Kengyel előző, sikkasztásért felfüggesztett börtönre ítélt polgármestere a BIRN-nek elmesélte, hogyan üzletelt a korrupcióval gyanúsított fideszes képviselővel, Boldog Istvánnal.

TECH

Mark Zuckerberg októberi meghallgatásán
photo_camera Mark Zuckerberg októberi meghallgatásán Fotó: GREG NASH/AFP

Akár az Instagramot és a WhatsApp-ot is elbukhatja Mark Zuckerberg – A Facebook feldarabolásáért indított gigaper súlyos csapást okozhat Zuckerberg digitális birodalmának.

TUDOMÁNY

Csirkehús-feldolgozó üzem Kínában – az ipar tett róla, hogy a népességgel együtt nőjön a termelés is
photo_camera Csirkehús-feldolgozó üzem Kínában – az ipar tett róla, hogy a népességgel együtt nőjön a termelés is Fotó: Chen weifeng/Imaginechina via AFP

A vegyész, aki már kétszáz éve rájött, hogy az ipari élelmiszergyártás fenntarthatatlan – Széchenyi István kedvenc vegyésze, a német Friedrich Accum 1820-ban megjelent könyvében kíméletlenül dokumentálta, hogyan uralták el a profit érdekében felhasznált kémiai adalékanyagok az éppen kialakulófélben lévő élelmiszeripart, és hogyan vált gyakorlattá a fogyasztók átverése.

EEG-vizsgálat
photo_camera EEG-vizsgálat Forrás: ELTE Etológia Tanszék

Magyar kutatók megfejtették, miért nem tanulnak meg a kutyák emberül – Az ELTE etológusainak kísérletei szerint a kutyák agya nem különbözteti meg egymástól az általuk ismert szavakat azoktól, amelyek csak egy hangban különböznek. Az állatok teljesítménye a 14 hónapos embercsecsemőkéhez hasonlít.

photo_camera Fotó: EDUARD MUZHEVSKYI / SCIENCE PHOT/Science Photo Library via AFP

Akár a fáradékony gyereknek, a mesterséges intelligenciának is szüksége van a pihentető alvásra – Ha az emberi agy működését imitáló AI-k nem tudják kipihenni magukat, instabillá válnak, csökken a hatékonyságuk, és hallucinálni kezdenek.

KÖNYV ÉS FILM

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence

Fasiszta hazugságok: miért hiszik el végül azt is, amiről tudják, hogy csak ők találták ki? – Federico Finchelstein argentin történész könyve arról szól, milyen kifacsart módon viszonyulnak az igazsághoz és hazugsághoz az álvalóságokat építő fasiszták és örököseik, a mai populisták.

A hírekből rémlő pokol, másfél órában – Játékfilm készült Mosul 2017-es ostromának egy igaz történetéből. Feszült, nyomasztó, szomorú, vérrel, halállal, kínnal teli jelenetek sorozata – ilyen volt az Iszlám Állam elleni küzdelem.

photo_camera Grafika: Botos Tamás/444.hu

Mélyrepülés kamuprofilokkal az incelek és a neonácik világában – Talia Lavin egy évre teljesen elmerült a legsúlyosabb gyűlöletcsoportok csetszobáiban, tapasztalataiból tanulságos könyvet írt. Kiderült például, hogy akármekkora nagylegény, az ukrán neonáci is betojik, ha lebuktatják.

SPORT

photo_camera Fotó: JOE SCARNICI/AFP

A jövő küzdősportja: nyugdíjasbunyó – Ez a profi ökölvívás halála: Mike Tyson és Roy Jones nyuggermeccséért 1,2 millió embert fizetett 50 dollárt. Az egymás püfölő youtuberek még több nézőt hoztak, miközben a hivatalos bajnokok meccsei az egymilliós PPV-t sem érik el. Mi jöhet még? Deepfake Bruce Lee–Bud Spencer?