Hétvégi olvasnivaló a halálos novembertől a magyarok pénzéig

reggel 4
2020 december 19., 07:55

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

JÁRVÁNY

photo_camera Fotó: Datawrapper/444

Több mint 20 év leghalálosabb hónapja volt a november – A megugrott halálozás és a járvány hivatalos áldozatai között szeptember óta több mint 2000 fős különbség van.

photo_camera Fotó: -/AFP

Lassan jön a vakcina, de még nem tudjuk, hogyan oltaná be a kormány a magyarokat – Orbán Viktor szerint rég kész van az oltási terv, mégsem hozzák nyilvánosságra. Így csak sötétben tapogatózunk.

„Nem szeretnék visszamenni az időben, hogy írótáblát rakjak a nyakamba és azzal kommunikáljak” – A hallássérültek számára a kötelező maszkviselés fontos kommunikációs csatornát vág el, hiszen így nem tudnak szájról olvasni. Ezzel gyakorlatilag ellehetetlenül az orvoshoz járás, a banki ügyintézés és a barátokkal való találkozások is.

A MAGYAROK PÉNZE

photo_camera Fotó: Jessica Bordeau/BSIP

Szerződéssel tenné transzparensebbé az orvosfogadást az orvosi kamara, amíg teljesen felszívódik a választott orvosos szülés igénye – Januártól tilos lesz hálapénzt fizetni és elfogadni, de a választott orvossal szülés egy ideig még velünk maradhat, a társadalmi igény e téren még találkozik az szülész-nőgyógyászok anyagi érdekeivel. A K-Monitor és az EMMA Egyesület friss, nagyszabású szülésélmény-kutatása megmutatja, miért.

photo_camera Orbán Győző drágán adja a termékeit Fotó: Direkt36

Orbán apja jóval drágábban ajánlja az építőanyagait, mint a versenytársai – Idősebb Orbán Győző cége esetenként 60-70 százalékkal magasabb áron kínálja a termékeit, mint a konkurenciája - derítette ki a Direkt36. Az árukat gyakran állami beruházásokra szállítják, tehát közpénzből fizetnek érte.

KÍNA ÉS A VILÁG

photo_camera Kínai egyenruhás a pekingi ausztrál nagykövetségnél Fotó: NICOLAS ASFOURI/AFP

Kína Ausztrálián teszteli, meddig mehet el a nyugattal szemben - Néhány éve még ők voltak a jó példa demokrácia és diktatúra békés, kölcsönösen elönyös együttélésére. Aztán jött a koronavírus, a farkasharcos-diplomácia, az alpári üzenetváltások, és a nyílt kereskedelmi háború, a széntől a homárig.

photo_camera A 47-es villamos csábereje Forrás: immigration-hungary.com

A „gyerekminőség” növelése miatt választották Magyarországot, de sokszor csalódnak a magyar iskolákban az itt letelepedett kínaiak – A kínai szülők hamis illúzióikat táplálnak a magyar oktatás „boldog” természetéről és magas minőségéről, ezért Magyarországon idővel egyre kínaibbá válik a gyerekek időbeosztása. Beck Fanni társadalmi antropológus kutatásai arra utalnak, hogy az itt nevelkedő gyerekek az érettségi után már Nyugat-Európából indulnak neki felnőtt életüknek.

KEGYETLEN ÜGYEK

photo_camera Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Egy újságíró meggyilkolása tette láthatóvá a maffiaállam működését – Soltész Árpád író, újságíró magyarázza el, hogyan lehetséges, hogy idén egymás után csuknak le rendőrfőnököket, vezető ügyészeket és bírókat, volt államtitkárokat és titkosszolgálati főnököket Szlovákiában.

photo_camera Idős örmény férfi pakol egy karabahi faluban november 18-án, két nappal az azeri hadsereg bevonulása előtt Fotó: ANDREY BORODULIN/AFP

A karabahi háború vége után jönnek az igazán brutális jelenetek – Folyamatosan érkeznek a felvételek kegyetlenkedésekről, háborús bűnökről. Nagy részüket az azeri hadsereg követhette el a hátramaradt örmény civilek ellen.

NEDVES

A 2020-as év dala Cardi B nedvesedéséről szól, ami egy rakás republikánust és Snoop Doggot is kiborította – Pedig a WAP csak arról az örömről szól, hogy annyira szereted a tested és a nemi szerved, hogy ezt az örömöt bimbótapasszal a melleden és tigrisekkel az oldaladon ünnepled meg pár barátnőd társaságában.