Koronavírus-számok Magyarországon 01.28.
Elhunytak + 93 Σ 12 291
Kórházban - 140 Σ 3 669
Fertőzöttek + 1 569 Σ 363 450
Oltottak + 8 511 Σ 161 215

Jön a dél-afrikai variáns és a gyógyult/oltott igazolványok

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

  • A dán és a brit variáns után Dél-Afrikában is új koronavírus mutációra bukkantak.
  • A magyar kormány oltott és gyógyult igazolványokat adna ki.
  • A második hullámban vidéken magasabb a halálozási arány, mint Budapesten.
  • Franciaországban állampolgárságot kapnak a járványkezelés első vonalában dolgozó bevándorlók.

Az elmúlt napok 180 feletti halálozási számai után kedden 154 koronavírusos fertőzött elhunytról számolt be az operatív törzs. Több mint 21 ezer teszt elvégzésével 24 óra alatt 1894 új fertőzöttet regisztráltak, kórházban 6727-en, lélegeztetőn 495-en vannak. A napi halálozások mozgóátlaga továbbra is magas, de a többi mutató csökkenő tendenciát mutat.

Ismét frissítette a magyarországi heti halálozási adatok a listáját a Központi Statisztikai Hivatal, ennek következtében pedig még nagyobb lett a lyuk a teljes halálozás és a hivatalosan koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek között. Az elmúlt évek halálozási adatai így aránylanak a 2020-as számokhoz hetenkénti bontásban:

A hivatalos adatok szerint a járvány második hullámában vidéken valamivel magasabb a halálozási arány, mint Budapesten, az első hullámban, tavasszal ez pont fordítva volt. A jelenlegi adatok szerint a fővárosban 2,31, az ország többi részén pedig 2,67 százalékos a halálozási arány.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója az Inforádiónak azt mondta, tévedés, hogy a koronavírus a gyerekeknél teljesen ártalmatlan. A szakember szerint ugyan a gyereknél valóban ritkák a súlyos tünetek, a fertőzés aktív szakasza után akár hetekkel súlyos állapotba kerülhetnek.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdai sajtótájékoztatóján egyebek mellett arról beszélt, hogy várandósoknak és azoknak, akik gyermeket terveznek a következő 2-3 hónapban, nem ajánlják az oltást.

Elsőként az orvosok, ápolók, intenzív osztályon dolgozók kapnak oltási lehetőséget - mondta Orbán Viktor az operatív törzs reggeli ülése utáni bejelentésében. A miniszterelnök szert még egyszer áttekintették és véglegesítették az oltási tervet, de erről sok konkrétumot nem mondott. Kiderült viszont, hogy azoknak, akik már védettek, átestek a fertőzésen, vagy megkapták az oltást, igazolványt adna a kormány.

Az átlagemberek húsvétja

Dél-Afrikában is új koronavírus-változatot találtak, Nagy-Britanniában már két olyan beteget is regisztráltak, akik a dél-afrikai variánssal fertőződtek.

Szlovákiában már sokkal többet tudhatnak az emberek az oltási tervről, a szerdai pontosítás szerint az országban húsvétkor tervezik megkezdeni a nem veszélyeztetett csoportok oltását, előtte pedig letudnák az egészségügyi, majd a szociális otthonokban dolgozók, a szociális otthonok kliensei, a 65 év feletti páciensek és a krónikus betegek, hajléktalanok, romatelepeken élők és tanárok vakcinálását.

Franciaországban állampolgársággal jutalmazzák a járványkezelés első vonalában dolgozó bevándorlókat. Főleg egészségügyi dolgozók, de takarítóknak, bolti eladóknak és gondozók is állampolgárságot kapnak.

Két és fél hét alatt 97 koronavírusos fertőzöttet azonosítottak az Egyesült Államokban egy észak-karolinai kisvárosban, Hendersonville-ben, akik mindannyian részt vettek egy több napos, templomi ünnepségsorozaton. A következő napokban várhatóan tovább nő majd a fertőzöttszám az érintettek körében.

Családok százai perlik az olasz miniszterelnököt a hanyag járványkezelés miatt. Giuseppe Conte olasz miniszterelnököt, Roberto Speranza egészségügyi minisztert és Attilio Fontanát, Lombardia kormányzóját is perbe fogták, mert nem hoztak megfelelő intézkedéseket a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.