Tömegesen tartóztatták le a tüntetőket Navalnij tárgyalása után

külföld
2021 február 03., 07:37

Közel 1400 embert tartóztattak le Oroszországban a keddi, Alekszej Navalnij melletti tüntetéseken.

Kedd este született ítélet az orosz ellenzéki politikus ügyében, akit az bíróság három és fél év börtönre ítélt.

Navalnijt két hete vették őrizetbe, miután hazatért Németországból. Ide még a nyáron menekítették ki azután, hogy - mint azt maga Navalnij felderítette - az orosz titkosszolgálat novicsok idegméreggel merényletet hajtott végre ellene.

Ebben az időben idézte be őt az orosz bíróság, hogy ellenőrizze, Navalnij betartja-e feltételes szabadon bocsátása szabályait. Mivel az idézésnek nem tett eleget, az orosz büntetésvégrehajtás feljelentése alapján az ügyészség a feltételes szabadon bocsátása visszavonását kezdeményezte.

Az orosz hatóságok már a tárgyalás kezdete előtt összefogdosták Navalnij híveit, akik a bíróság elé gyűltek tiltakozni, az ítélet kihirdetése után pedig további tüntetőket vettek őrizetbe.

A közösségi médiában terjedő felvételek alapján a rendőrök verték is a tüntetőket, egy újságírót például gumibottal vert fejbe az egyik rendőr.

Az OVD-Info emberi jogi szervezet szerint 1116 embert vettek őrizetbe kedden Moszkvában, 246-ot Szentpéterváron, és további 15-öt kisebb orosz városokban.

A tüntetők tömeges őrizetbe vétele menetrendszerű program egyébként a Navalnij melletti demonstrációkon: az elmúlt két hétvégén országszerte tüntettek a politikusért, első tüntetéseken legalább kétezer, a múlt vasárnapi demonstrációkon új orosz rekordnak számító ötezer ellenzéki tüntetőt vettek őrizetbe. Őket a kormány hivatalos kommunikációjában "huligánoknak és provokatőröknek" bélyegezték. (BBC)