Biden kormánya leveszi a jemeni lázadókat a terrorszervezetek listájáról

február 6., szombat 9:36

Az amerikai külügyminiszter értesítette pénteken a washingtoni kongresszust arról, hogy humanitárius okból törölni akarja a jemeni húszi lázadókat azoknak a csoportoknak a listájáról, amelyeket az Egyesült Államok terroristának tart, és ezt gyorsan meg is tenné - közölte a minisztérium szóvivője. "Az intézkedésnek semmi köze ahhoz, hogy mit gondolunk a húszikról, megvetendő magatartásukról, a civilek elleni támadásaikról, amerikai állampolgárok elrablásáról. És továbbra is támogatjuk Szaúd-Arábiát abban, hogy meg tudja védeni területét a húszik támadásaitól" - mondta a külügyminisztérium szóvivője.

Biden kormánya már korábban bejelentette, hogy nem támogatja tovább Szaúd-Arábia háborúját a jemeni húszikkal szemben és nem ad el több fegyvert a szaúdi kormánynak.

A húszikat Mike Pompeo, a január 20-án leköszönt, Szaúd-Arábiával Dzsamál Hasogdzsi megyilkolása után is nagyon jó kapcsolatokat ápoló Trump-kormány külügyminisztere minősítette terroristává nem sokkal hivatali ideje lejárata előtt. Ezt a döntést Pompeo a húszik Iránhoz fűződő kapcsolatával indokolta.

Az ENSZ és a nemzetközi segélyszervezetek szomorúan fogadták ezt a lépést, mert akadályozza a humanitárius segítségnyújtást Jemenben, csak elmélyíti a világ legsúlyosabb humanitárius válságát. A húszik ugyanis hatalmas terület felett gyakorolnak ellenőrzést az arab országban, és oda csak kereskedők tudnak elegendő mennyiségű árut szállítani, segélyszervezetek nem. A lázadók terroristává nyilvánítása azonban azzal a szankcióval jár, hogy a kereskedők sem vihetnek oda árut.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a húszi síita felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket 2015 óta támogat a Szaúd-Arábia által vezetett nemzetközi katonai koalíció. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita fegyveresek térnyerése következtében.

A jemeni polgárháborúban milliók váltak földönfutóvá, az ENSZ decemberi eleji becslése szerint több mint 233 ezer ember vesztette életét, és a világszervezet szerint a világ legnagyobb humanitárius tragédiája alakult ki az országban, ahol a lakosság körülbelül 80 százaléka szorul valamilyen segítségre alapvető szükségleteinek kielégítése érdekében. (MTI)