Hétvégi olvasnivaló az igazi oltási tervtől a mianmari puccsig

reggel 4
2021 február 06., 06:23

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

VAKCINA ÉS JÁRVÁNY

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Nézze meg, mennyien vannak ön előtt az oltási tervben! – A kormány által titkolt oltási terv 80 oldalon át részletezi, hol és hogyan oltanák be a magyarokat koronavírus elleni vakcinával.

photo_camera Fotó: Kiss Dániel/MTI/MTVA

40 ezer idős ember jut vakcinához a héten, de még mindig sok a kérdőjel az oltás körül – Aki nem regisztrált, biztosan lemaradt a listáról. De vannak, akik regisztráltak, mégis lemaradtak. És mi lesz azokkal, akik internet híján nem tudnak regisztrálni?

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A betegek kórházi rehabilitációja sínyli meg leginkább a járványhelyzetet – Ez az ára, hogy a magyar egészségügy el tudja látni a súlyos állapotban lévő covidos betegeket. Pedig nagyon fontos lenne a betegek utókezelése, a koronavírust túlélőknél is.

Dolgozók a kecskeméti Mercedes-gyárban 2020. áprilisában.
photo_camera Fotó: DUDAR SZILARD/AFP

Alapjaiban rengette meg a munka világát Magyarországon a koronavírus-járvány első hulláma – Tavaly ilyenkor még a negyedik legrosszabb volt a magyar nominális minimálbér az unióban, idén már csak Bulgáriát előzzük, ráadásul bruttóban számolnak az Eurostatnál. A mediánbér sem sokkal magasabb a bruttó minimálbérnél.

VALLÁS ÉS POLITIKA

photo_camera Grafika: Kiss Bence

„Mert féltik saját jó hírüket, miközben elfelejtik az áldozatok szenvedését” – Az esztergomi érsekség egyik plébánosa névvel is vállalja: „nem méltó” feljelenteni azt, akit saját papjuk molesztált. Erdő Péter a távolból mond köszönetet az áldozatnak, de beszélni már nem hajlandó vele. Holnap kezdődik a tárgyalás.

photo_camera Illusztráció: Botos Tamás/444.hu

Közpénzből szállítja nagyüzemben a meleg- és az abortuszellenességet a keresztény portál – A közelmúltban valamiért az is megismerte a vasarnap.hu nevét, aki nem kimondottan érdeklődik a nőverésből viccet csináló, a fekete Lego-figurán felháborodó vagy a melegeket teljes gőzzel alázó írások iránt.

forrás: USC Shoah Foundation
photo_camera forrás: USC Shoah Foundation

„Lassú bizonyossággal ráébredtem, hogy senki nem maradt életben” – Ki volt Szegő Hanna, ki azon kevesek közé tartozott, aki túlélte a XII. nyilasokkal való találkozást? Hogy vették el tőle előbb a hazáját, majd a szüleit, végül a szerelmét, és hogyan alakult „második élete”?

photo_camera Fotó: Halász Júlia

Így bánik a Fidesz a jövő választópolgáraival – A NER-ben nincs helye ellenvéleménynek, a hatalom kíméletlenül leszámol a 4500 forintos kárt okozó tinédzserekkel, keményen megbünteti a járdáról lelépő kamaszokat, és teljes médiabirodalmával alázza a rendbontó fiatalokat. A most felnövő generáció alapélménye: jobb, ha befogod a szád.

ÁZSIA

Haris Ahmed
photo_camera Haris Ahmed Illusztráció: Direkt36

15 éve keresik világszerte egy politikai gyilkosság miatt, hamis papírokkal lett belőle Budapesten üzletember – A férfi Bangladesből szökött el, bátyja a helyi hadsereg vezetője. Évekig körözte az Interpol, most otthoni kapcsolatait kihasználva gazdagodik.

Min Aung Hlaing tábornok
photo_camera Min Aung Hlaing tábornok Fotó: THET AUNG/AFP

A mianmari tábornokoknak elegük lett a „demokráciából” - A hadsereg főparancsnoka nyugdíj helyett a puccsot választotta, és lecsukta a Nobel-békedíjas Aun Szan Szu Kjit és a teljes pártját. A továbbiakról csak annyi biztos, hogy a rohingyáknak rosszabb lesz.

photo_camera Fotó: PETER PARKS/AFP

Éjszakánként csoportosan erőszakoltak ujgur nőket a kínai átnevelőtáborokban – A BBC újabb áldozatokat szólaltatott meg, akik csoportos nemi erőszakról, éheztetésről és elektrosokkolóval történő kínzásokról számoltak be a kínai átnevelőtáborokban.