Kovács Zoltán szerint ami a Klubrádióval történt, az maga a jogállamiság

Média
2021 február 10., 17:22

Ahogy a Klubrádió frekvenciátlanításának egyre nagyobb nemzetközi politikai visszhangja lett, csak idő kérdése volt, hogy a kormány nemzetközi kommunikációért felelős szóvivője, Kovács Zoltán mikor osztja meg nézeteit az ügyről. Nem kell tovább várni, a szóvivő ugyanis angol nyelvű blogján megírta, hogy a Klubrádió nem egyszer, nem kétszer, hanem hatszor is megszegte a szabályozásokat, ezért vette el a bíróság a frekvenciáját.

"Azt hiszem egyesek ezt hívják jogállamiságnak"- írja Kovács, aki szerint sokan politikai motivációt akarnak az eset mögé látni, de a magyar kormány nem is akar és nem is tud beleszólni a médiahatóság és egy privát médiavállalkozás jogvitájába.

Amint a Hvg.hu megjegyzi, Kovács az angol nyelvű sajtót tájékoztató bejegyzésében arra nem tér ki, hogy a Médiatanácsnak, az Orbán-kormány által létrehozott szervezetnek, amely szeptemberben jelentette, hogy ismételt jogsértések miatt nem újítja meg a Klubrádió frekvenciaengedélyét, csak fideszes tagjai vannak.

Kovács szerint a vonatkozó magyar törvények - amelyek szerinte nagyon hasonlóak a francia vagy éppen az amerikai szabályozáshoz - kimondják, hogy ha egy médiaszolgáltató sorozatosan megszegi a szabályokat, akkor visszavonják az engedélyét. Márpedig az NMHH Médiatanácsa szerint sorozatos szabályszegés történt, többek között a rádió engedély nélkül sugárzott 2014-ben, ezt pedig a Fővárosi Törvényszék megerősítette. Erről persze szerinte a mainstream liberális média nem számol be, mert nem passzol az Orbán-ellenes narratívába.

Arató András, a Klubrádió tulajdonosa kedden tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a jogsértés, amire hivatkozva a Médiatanács nem hosszabbította meg a rádió frekvenciáját, a gyakorlatban annyit jelentett, hogy két alkalommal késve adták le a jelentést a belső tartalmaikról. Szerinte ez olyan időszakban történt, amikor a törvény nem szabott határidőt arra vonatkozóan, hogy mikor kell ezt leadni. Arató abszurdnak nevezte, hogy „két ilyen késedelem ürügye lehet annak, hogy százezreket megfosztanak a rádióhallgatási lehetőségüktől”.

Az ítélet szerint törvényi kizáró ok miatt a Médiatanácsnak nem volt más választása, mint megtagadni a rádió megújítási kérelmét. A bíróság megállapította, hogy mivel a Klubrádió a törvényi kizáró okot jelentő, ismételt jogsértései miatt nem élt jogorvoslattal, azok jogerőssé váltak, így a megújítás tárgyában nem volt más döntési lehetőség, mint annak megtagadása. Erről Arató a keddi sajtótájékoztatóján azt mondta:

„A dolog olyan súlyú volt, hogy a bírság mértéke 30 ezer forint volt. Nem tudom, van-e olyan médium, ami egy 30 ezer forintos bírságért elmenne a bíróságra, az első megjelenés már többe kerül.”Arató szerint a médiahatóság nem egyformán ítéli meg az ügyfeleit: „Tehát azt mondhatja, hogy »ez az ügyfél ilyet elkövethet, meghosszabbítom a frekvenciaszerződését. Ez is elkövette, ennek meg nem hosszabbítom meg.”