A szomszédban tombol a járvány

járvány
2021 február 17., 16:38

A Szlovákiából érkező hírek a legnyugtalanítóbbak jelenleg a járványról. Az északi szomszédunknál olyan erősen tombol a vírus, hogy világelsők lettek a lakosságszámra kalkulált halálesetekben, a kórházban ápolt betegek halálozási aránya a tavaszi bergamói számokhoz közelít, az EU-tól kérnek orvosokat és ápolókat és a brit mellett megjelenhetett már az országban a vakcinákkal szemben ellenállóbb dél-afrikai mutáció is. (Csehországban - ha nem is ennyire drámai a helyzet - a novemberi rekordhoz közelít a fertőzöttek száma.)

Eközben itthon ismét 4000 fölött van a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma, és ismét meghaladta a 90-et a reggel jelentett áldozatok száma. A brit mutációt 193 embernél mutatták ki eddig.

A harmadik hullámot aligha az újabb nemzeti konzultáció állítja majd meg (az előzőnek csak a reklámozására 9,5 milliárd ment el), de azért gőzerővel készülnek rá, hogy megkérdezzék, a 9,7 millió virológust, hogyan nyissák ki újra az országot, egyszerre vagy fokozatosan.

Ami a járvány ellen jobb esélyeket kínál, az a vakcina. 550 ezer adag kínai oltóanyag kedden megérkezett, de a Népszava szerint egyelőre hiányzik az a dokumentáció, amivel az így is jelentősen megkönnyített ellenőrzéseket el lehetne végezni. Müller Cecília azt mondta, hogy a vakcinákkal együtt a papírok is megjöttek, Szijjártó Péter szerint már decemberben itt voltak. Mindenesetre még egy laborvizsgálat, mielőtt elkezdenénk oltani a kínai vakcinával. Hogy az mikor zárul le, azt Müller Cecília nem tudta megmondani.

Szijjártó Péter azt mondta, hogy egyelőre nem tervez a kormány újabb szerződést kötni kínai és orosz vakcinabeszerzőséről. Az orosz vakcinából 1 millió, a kínaiból 2,5 millió ember beoltására elég mennyiséget vettünk. Hogy nem veszünk többet, az olyan szempontból mindenképpen jó hír, hogy a kínai az összes közül a legdrágább. És ezek szerint a kedvezményes áru EU-s beszerzés is beindult majd annyira, hogy nem lesz szükség külön vásárlásokra. Mindenesetre az EU rendelt még 150 millió Modera-vakcinát idénre, és ugyanennyit tervez jövőre is. A horvátok ugyanakkor szintén azt tervezik, hogy orosz vakcinával egészítik ki a készleteiket.

A kormányzati kommunikáció kedvelőinek egy igazi csemege. Az ellenzéki sajtót bármilyen helyzetben lelkesen fakenewsozó Koronavírus Sajtóközpont kénytelen volt egy Magyar Nemzetben megjelent hírt helyretenni (miszerint soron kívül olthatják az élelmiszer-áruházak raktárosait.) De nemhogy nem fakenewsoztak, még a Magyar Nemzet neve sem került elő a cáfolatban, ami szerint „félreérthető hírek jelentek meg a sajtóban”. Ezt aztán így vette át a Magyar Nemzet is.

Nagy-Britanniában egy hónapon belül elkezdődik az a kísérlet, amelyben egészséges embereket fertőznek meg koronavírussal, hogy ennek segítségével az eddigieknél is pontosabb eredményeket kapjanak a vírussal kapcsolatban.

De a legangolabb hír a járványról mindenképpen az angol újságíróé, aki nem értette, hogy miért akarják máris beoltani, ám kiderült, hogy hivatalosan 6,2 centiméteres a testmagassága, majd jött az édesanyja reakciója a tévedésre.

A világ legszegényebb országának laboratóriuma a bizonyíték rá, hogy létezhetne járványelőrejelző rendszer.