Bíróság mondta ki Indiában, hogy nem lehet egy nőt rágalmazás miatt elítélni, ha felemeli a hangját a szexuális zaklatás ellen

szexuális zaklatás
2021 február 17., 12:58

Óriási hatással lehet az indiai Me too mozgalomra, hogy egy volt miniszter rágalmazási pert veszített egy újságírónő ellen, aki 2017-ben írt cikket arról, hogy a férfi hogyan zaklatta szexuálisan.

Priya Ramani 2017-ben, az amerikai Me too mozgalom elindulásakor írt egy cikket a Vouge-ba arról, hogy a férfi főnökök hogyan viselkednek a nőkkel Indiában. A cikkben Ramani felhozta a saját történetét, miszerint 1993-ban egy szállodába hívták meg állásinterjúra, ahol a leendő főnöke többször is a megvetett ágyba próbálta invitálni a nőt. Ramani csak egy évvel később tárta fel a Twitteren, hogy MJ Akbar képviselőről van szó, aki rögtön be is perelte rágalmazás miatt, miközben még 14 újságírónő jelentkezett, hogy velük is hasonlóan viselkedett a politikus.

photo_camera MJ Akbar. Fotó: The India Today Group/India Today Group via AFP

A bíróság ugyan nehezményezte, hogy Ramani nem fordult 1993-ban bírósághoz, de megállapították, hogy a nőknek évtizedek elteltével is joguk van panaszt tenni az ellen, ami történt.

Emellett a bíróság azt is kimondta, hogy nem lehet egy nőt megbüntetni azért, mert felemeli a hangját a szexuális zaklatás ellen, ez pedig óriási lépés lehet a Me too mozgalomnak, mert mostantól az indiai nőknek nem kell attól tartaniuk, hogy őket ítélik el rágalmazásért, ha megvádolnak valakit zaklatással.Ramani úgy kommentálta az ítéletet, hogy „a munkahelyi szexuális zaklatás elnyerte a megérdemelt figyelmet, annak ellenére, hogy nekem, az áldozatnak kellett felállnom a bíróságon vádlottként.” (BBC)