Hétvégi olvasnivaló a Szputnyiktól a Marsig, és Poroszlótól Afganisztánig

reggel 4
2021 február 20., 06:34

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

JÁRVÁNY ÉS VAKCINA

photo_camera Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Messze Szabolcs-Szatmárban volt a legrosszabb a Covid-fertőzöttek túlélési esélye, Budapesten a legjobb – Az ország legszegényebb megyéiben kiugróan magas volt a járvány második hullámában a többlethalálozás, pedig nem itt volt a legtöbb koronavírus-fertőzött.

photo_camera Fotó: Halász Júlia

„Majd, ha én beadhatom a vakcinát Orbán Viktornak, akkor ő is beadhatja nekem” – A heves megyei Poroszlón és Sarudon kérdezgettük az oltásról és a járványügyi korlátozásokról. Sok az oltásszkeptikus, de az embereket nem igazán érdekli, hogy melyik vakcinát kapják meg.

photo_camera Fotó: Sputnik via AFP

A Szputnyikot tolja, de az orosz gáz elé akadályt állított Magyarország – A dél felől érkező, orosz érdekeltségű gázvezeték bővítését egy évvel elhalasztotta a magyar hatóság, és Szijjártó Péter arról beszélt, hogy ezen azeri gázt hoznánk be, nem pedig oroszt. A külügyminiszter januári moszkvai látogatásán hiába sürgették a vezetéket. Vakcinából azért vett.

A NER ÉS A PÉNZE

photo_camera Fotó: Jean-Michel Delage/Hans Lucas via AFP

Magyarország a közepes jövedelem csapdájában – A bérek itthon már nem olyan alacsonyak, hogy ez előnyt jelentsen, az innovációs teljesítmény viszont még nem elég erős ahhoz, hogy versenyre lehessen kelni a fejlett országokkal. Csehország, Észtország, Szlovénia és Litvánia sikeresen küzdött meg a feladattal, míg a régió többi országa, ideértve Magyarországot, még mindig költségalapon versenyez.

Orbán Viktor Brüsszelben, 2020 december 11-én.
photo_camera Orbán Viktor Brüsszelben, 2020 december 11-én. Fotó: FRANCISCO SECO/AFP

Jött EU-s pénz a covid ellen, csak a kormány nem beszél róla – Visszatérő panasza volt tavaly a magyar kormánynak, hogy az EU nem segít semmit a járvány elleni védekezésben, csak Kína és a Türk Tanács. Közben százmilliárdokat hívott le a kormány Brüsszeltől védekezésre.

Orbán Viktor kovászos uborkát visz a kormányülésre 2020 májusán
photo_camera Orbán Viktor kovászos uborkát visz a kormányülésre 2020 májusán Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Ezekkel a szövegekkel megy neki a NER annak, ami nem az övé – Gazdasági okok, nemzetstratégia, modellváltás, mocsok stb. A vége mindig ugyanaz: a Fidesz nyer, mindenki más veszít.

photo_camera Fotó: Solymári

„Majd ha tényleg csak a pénz lesz az úr, akkor elmegyünk innen, de addig küzdünk érte foggal-körömmel” – A Balaton északi partján, az alig 500 fős Paloznakon teljes építési tilalmat rendelt el a képviselő-testület. Az ingatlanfejlesztők hiába kopogtatnak, a lakók és az itt nyaralók falusi életre vágynak, nem apartmanházakra.

NAGYON MESSZE

Az afgán hadseregnek a szövetségesek légi támogatása nélkül nem sok esélyük van a tálibokkal szemben.
photo_camera Az afgán hadseregnek a szövetségesek légi támogatása nélkül nem sok esélyük van a tálibokkal szemben. Fotó: Hoshang Hashimi/AFP

Úgy tűnik, Joe Biden sem ússza meg háború nélkül Afganisztánt – Zsinórban a negyedik amerikai elnök szembesülhet a dilemmával: ha kivonul, Afganisztán összeomlik, ha ott marad, amerikai katonák halnak meg. És győzelemre semmi esély.

A Perseverance első, közvetlen landolás után készített felvétele a Jezero-kráterből.
photo_camera A Perseverance első, közvetlen landolás után készített felvétele a Jezero-kráterből. Fotó: NASA/JPL

Sikeres volt az eddigi legnehezebb landolás a Marson, megérkezett a Perseverance – Megérkezett a Földre a NASA szondája által készített első marsi fotó, kezdődhet az ősi életnyomok utáni kutatás és a mintagyűjtés.

BULI A KARANTÉNBAN

photo_camera Fotó: 444

Valaki a szemünk láttára pakolta tele készpénzzel a Fidesz-táskát – Aki ma Magyaroszágon fedett helyen akar legálisan szórakozni, az egy helyre mehet: kaszinóba. Mi is így tettünk, eredetileg azért, hogy kiderítsük, megfizethető-e ez a mulatási lehetőség. Ám a Tropicanában sokkal többet kaptunk még annál is, amit vártunk.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/Fotó: Fortepan

Már megint 24 óra a közmédiával – Lehet-e egész nap úgy tudósítani, hogy semmiben ne mondjanak ellent Orbánnak? Elhangzik-e ezernél többször a migráns szó? Kipróbáltuk egy teljes napra.