Megtalálták Magyarország legnagyobb görényét

természet
2021 február 22., 15:59
comments 63

A hétvégén közös terepi program keretében az Magyar Természettudományi Múzeum, az MTA-DE „Lendület” Evolúciós Filogenomikai Kutatócsoportja és a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai kísérletet tettek Balmazújváros környékén a molnárgörény jelenlétének igazolására.

Hogy a görényekből is mintát tudjanak venni, élvefogó csapdákat helyeztek ki, amibe tojással csalogatták be az állatokat. A kotorékokból pedig ágakból időszakosan épített kerítéssel terelték őket a csapda felé.

Az egyik ilyen csapdával már az első éjszaka sikerült elfogniuk egy hímet, ami 1,98 kilót nyomott, ez pedig abszolút rekordnak számít.Az eddig megfogott magyar görények közül a legsúlyosabb is csak 1,51 kiló volt, míg az orosz irodalmi adatok is legfeljebb 1,8 kilós hímeket jegyeznek.

A kapitális görény
photo_camera A kapitális görény Fotó: Tar János/Természetvédelmi Őrszolgálat/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A kutatók a nagy fogást azzal magyarázzák, hogy Balmazújváros környéke mostanában helyenként a hörcsögök fellegvára, amik a görények egyik legfontosabb prédaállatának számítanak.

A görényre való tekintettel viszonylag gyorsan kellett a vizsgálatokat elvégezni, hogy a lehető legkevesebb ideig tartson az állat számára a stresszhelyzet. A nemzeti park a beszámolójában megjegyezte azt is, hogy okulva a Dániában bekövetkezett COVID-eseményekből, miszerint a menyétfélék érzékenyek a koronavírusra,

a kutatók maszkot és kesztyűt viseltek az állat védelme érdekében. A mérés és a mintavétel után az állatot visszaengedték a kotorékába.

Magyarországon a molnárgörény védett faj, természetvédelmi értéke 50 ezer forint, így a kutatás egyes elemei is csak hatósági engedély birtokában, az abban foglalt feltételeket betartva voltak végezhetőek. A kutatók azt kérik, hogy aki a közutakon elgázolt görény tetemét találja, értesítse őket a gorenyinfo@gmail.com e-mail címen. Ha van rá lehetősége, fényképet is csatoljanak. (via hnp.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.