Egyelőre megállíthatatlanul terjed a vírus a harmadik hullámban

járvány
2021 február 28., 13:35

Hiába a jelenlegi korlátozások, jóval erősebb a harmadik hullámban a járvány növekedési üteme, mint a másodikban volt. Ha a napi adatokból heti összesítést készítünk, rögtön látszik a kiugrás.

link Forrás

(A legördülő menüben lehet váltani az új fertőzöttek, halálozások, beoltottak, kórházban, lélegeztetőn lévők, tesztek számáról készült grafikonok között.)

64 százalékkal nőtt a regisztrált fertőzöttek száma az elmúlt hét napban az előző hét naphoz képest. Európában továbbra is nálunk terjed legnagyobb mértékben a járvány.

link Forrás

Ez a 67 százalékos növekedési ütem minden bizonnyal csökkeni fog, de már olyan magas lesz a fertőzöttek száma, hogy a kisebb mértékű növekedésben is nagyon sok lesz az új covidosok száma.

Annyira erős a harmadik hullám, hogy Somogyban például lakosságarányosan már többen fertőződtek meg egy hét alatt, mint a második hullám csúcsán. Komárom-Esztergom és Fejér megye egy-két napra van ettől. Budapesten is megdőlhet a második hullám csúcsa a jövő hét második felében. (Karácsony Gergely főpolgármester már jelezte, hogy szigorításokra lenne szükség.)

A frissen beoltott Orbán Viktor vasárnap azt mondta, hogy „a harmadik hullám támad, erősebb lesz, mint az előző kettő, volt”. Ehhez képest kivár azzal, hogy a fertőzőbb mutációk ellen láthatóan kevés intézkedéseken szigorítson.

Pedig a vészharangot már kongatja napok óta, csütörtökön azt mondta, hogy az egész járvány legnehezebb két hete jön, pénteken már az üres kórházi ágyakat számolta a reggeli rádióinterjúban.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy a harmadik hullám elleni védekezés kulcsa az, „hogy az emberek kapcsolattartása mennyire intenzív”, ezért szerinte praktikus lenne, hogy az emberek a saját társasági megjelenésüket, kapcsolataikat a következő hetekben mérsékelni tudják.

Mindenesetre a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi vezetője már utalt rá, hogy megfontolandó az általános iskolák és a nem alapvető fontosságú üzletek bezárása két hétre.

Az nem látszik, hogy a helyzet hogyan javulna magától az Orbán által jelzett két hét végére. Az oltások száma valóban felpörgött, szombaton például 100 ezer embert oltottak be egyetlen nap alatt. De ez nem jelenti azt, hogy mostantól minden nap százezer embert tudnak beoltani, ennyi vakcina ugyanis továbbra sincs. A mostani nagy ugráshoz kellett az EU-s megrendelésből érkező oltóanyagok mellett az első ütemben beérkezett, 275 ezer ember kétkörös oltásához elegendő kínai vakcina. A következő kínai szállítmány valamikor március közepén érkezik. Az orosz kissé bizonytalan, egyelőre az első ütemben vállalt vakcinamennyiség negyedét szállították le.

Azt bejelentette az operatív törzs, hogy változtatnak az oltási renden, és igyekeznek minél több embert beoltani első körben, mert már az is erős védelmet ad. Ennek a részletei pontosan nem ismertek, így az sem, hogy akkor elhasználják-e például a második körre eddig gondosan tartalékolt Pfizert vagy a kínai vakcinát. Azt lehet tudni, hogy az AstraZenecánál 4 helyett 12 héttel később adják majd be a második oltást, a Pfizernél 21 nap helyett 35 nap lesz a különbség.

Az Orbán által jelzett két hét végére a lakosság nagyjából 10 százalék kaphatja meg legalább első körben a vakcinát. Ez a harmadik hullámot nem fogja megállítani.

Az oltási programban már nem is a harmadik hullámmal futunk versenyt, hanem azzal, hogy ne legyen negyedik hullám.

Ami súlyos gond, hogy a fertőzöttek számának növekedését nem egy-két hét csúszással, hanem szinte azonnal követte a kórházban lévők és különösen a lélegeztetőgépre szorulók számának megugrása. Vagyis - ahogy Szlávik János is utalt rá - az új mutációk nemcsak fertőzőképesebbek, de gyorsan és súlyosabb tüneteket is okoznak.

link Forrás

Egy hete 4 233 covid-fertőzött volt kórházban, most 5 482 (29,5 százalékos növekedés), lélegeztetőn egy hete 366 koronavírus-fertőzött volt, most 524 (43 százalékos növekedés). (A fenti grafikonban a heti átlagot mutatjuk.)

Az áldozatok száma is jelentősen nőtt. A múlt héten 85 halálesetet jelentettek átlagosan, ezen a héten 96-ot. Ez az elmúlt 6 hét legrosszabb mutatója, és a kórházi számok alapján arra lehet számítani, hogy több lesz az áldozat a következő hetekben.