Koronavírus-számok Magyarországon 05.07.
Elhunytak + 106 Σ 28 403
Kórházban - 249 Σ 3 855
Fertőzöttek + 1 541 Σ 789 188
Tesztek + 18 647 Σ 5 494 198
Egyszer oltottak + 50 835 Σ 4 203 873

Meztelenre vetkőzve tiltakozott a kulturális intézmények bezárása ellen egy francia színésznő a César-díj átadóján

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Vörös festékkel leöntött kosztümjére szamárjelmezt húzva lépett színpadra, hogy aztán ott meztelenre vetkőzve tiltakozzon a kulturális intézmények járványügyi zárlata ellen az 57 éves francia színésznő, Corinne Masiero a francia Oscar, a César-díj átadóján.

Corinne Masiero (balra) a francia kulturális létesítmények járványügyi zárlata ellen tiltakozott a francia Oscar, a César-díj átadóján.Fotó: BERTRAND GUAY/AFP

Masiero díjat adott volna át a távolságtartás szabályai alapján rendezett ceremónián, ezt az alkalmat használta ki a tiltakozásra. A színésznő eleve egy "No culture, no future" (Ha nincs kultúra, nincs jövő) feliratú, önmagában is a tiltakozás jelképévé vált sárga mellényben érkezett a ceremóniára, ám mielőtt a színre lépett, még át is öltözött.

Vérnek látszó vörös festékkel leöntött kisestélyit húzott, amire szamárjelmezt, így lépett a színpadra, hogy ott mindezt levesse magáról, és felfedje a hátára írt feliratot: "Add vissza a művészetet, Jean!". A megszólított Jean Castex francia miniszterelnök volt.

"Add vissza a művészetet, Jean!" - írta hátára Corinne Masiero (balra), a Césár-díj átadóján tiltakozva.Fotó: BERTRAND GUAY/AFP

Amúgy nem Masiero volt az egyetlen fellépő, aki a kulturális intézmények újranyitását követelte. "A gyerekeim a Zarába elmehetnek, de egy moziba nem. Ez felfoghatatlan" - mondta például Stephane Demoustier, a legjobb forgatókönyv díjazottja. Franciaországban tavaly decemberben színészek, rendezők, zenézsek, filmtechnikusok és kritikusok százai tiltakoztak Párizsban és más városokban a kulturális intézmények zárlata ellen. (Via BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.